Grabar Kitarović: PISA test dokaz da reforma obrazovanja ne donosi rezultate

Region 04. dec 201923:50 > 23:56
Marko Prpic/PIXSELL

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je izrazila žaljenje što su učenici u Hrvatskoj po rezultatu PISA testa 2018. ispod proseka zemalja OECD-a.

Grabar Kitarović je tokom posete Univerzitetu u Varaždinu rekla da je to dokaz da reforma obrazovanja ne donosi rezultate i da se mora „žustrije krenuti“, javila je agencija Hina.

„Rezultati tih testova pokazuju da naš obrazovni sistem umesto da ide napred, na žalost ide unatrag“, rekla je predsednica Hrvatske.

PROČITAJTE I:

Da bi se Hrvatska razvijala kao moderno društvo znanja i napretka, Grabar Kitarović ;smatra da se mora mnogo više pažnje posvetiti razvoju prosvetne oblasti za zanimanja budućnosti – STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Nauka, Tehnologija, Inženjerstvo, Matematika). 

„Moramo osavremeniti obrazovne programe, rasteretiti učenika suvišnih informacija i podupirati njihovu matematičku, naučnu, a iznad svega čitalačku pismenost po kojoj smo takođe ispod proseka članica OECD-a gde se sprovode PISA istraživanja“, rekla je Grabar Kitarović.