Titov brod Galeb postaje brod muzej

Region 05. dec 201915:34 > 15:38
N1

Nekadašnja ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, brod "Galeb" je uz pomoć tri tegljača otegljen iz riječke luke u brodogradilište Dalmont u Kraljevici gde će biti preuređen u brod muzej.

Kako prenosi Hina, vrednost radova je 46,9 miliona kuna (6,31 miliona evra) bez PDV-a, rok za završetak radova 14 meseci.“Galeb“ je u riječkoj luci bio privezan od sredine 2013. godine.

Brod je izgrađen i porinut 1938. u Đenovi pod imenom „Ramb III“, a prva namena mu je bio prevoz banana.

Početkom Drugog svetskog rata prenamenjen je u ratni brod, 1943. preuzeli su ga Nemci i do kraja rata delovao je kao minopolagač pod imenom „Kajbic“ (Kiebitz).

Na kraju Drugog svetskog rata je potopljen u riječkoj luci. Posle tri godine izvučen je iz mora da bi je postao školski brod „Galeb“ i ploveća rezidencija predsednika tadašnje Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Na njemu je Tito obavio niz državničkih putovanja i održavao sastanke sa šefovima država, uglavnom vezano uz Pokret nesvrstanih.

Nakon raspada Jugoslavije „Galeb“ je otplovio u Boku Kotorsku, prodato je grčkom brodovlasniku koji ga je poverio na remont brodogradilištu Viktor Lenac, a tamo je i ostao nakon stečaja vlasnika.

Otkupio ga je Grad Rijeka.

Brod se uređuje u muzej u sklopu projekta Rijeka 2020 – Evropska prestolnica kulture, i to u okviru evuropskog projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, koji obuhvata i uređenje Palače šećera za sedište Muzeja grada Rijeke.

Autorke stalne postavke su Nataša Babić i Ema Makarun iz Muzeja grada Rijeke, u saradnji s istoričarem Tvrtkom Jakovinom.

Muzejska postavka će se prostirati na 4.500 kvadratnih metara broda. Multimedijalna i interaktivna stalna postavka broda muzeja sastojaće se od četiri celine: isotrija broda od 1938. do 1990, uloga Josipa Broza Tita i njegovih putovanja na brodu u razvoju Pokreta nesvrstanih, život na školskom brodu i predstavljanje broda kao tehnološkog dostignuća svog vremena.

Predviđeno je da brod muzej bude privezan uz Molo longo u riječkoj luci.