Tegeltija: Brzo formirati Savet ministara radi deblokade procesa

Region 05. dec 201923:00 > 23:10
N1 (arhiva)

Novoimenovani predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija istakao je da je veoma značajno da se brzo formira Savet ministara da bi se odblokirali procesi koji su u ozbiljnom zastoju.

On je podsetio da je 13 meseci neformiranja vlasti dovelo do blokade mnogih procesa – izvršne vlasti i parlamenta.

„To je zablokiralo, pre svega, određeni broj investicionih projekata. Zbog toga je meni, kao predsedavajućem Saveta ministara, jako važno da se novi saziv brzo formira“, naglasio je Tegeltija. 

On je ponovio da će dve ključne stvari na kojima će raditi Savet ministara biti ekonomija i evropske integracije. 

„Rešavanje ekonomskih problema u BiH i obezbeđenje stabilnog privrednog rasta koji će osetiti građani, biće osnova na kojoj se mogu rešiti mnogi problemi za koje danas mislimo da su nerešivi“, naveo je Tegeltija.

On je za RTRS rekao da je svestan mjsta i uloge Saveta ministara kada je reč o ekonomiji, ali da će učiniti sve što je potrebno iz svoje nadležnosti i da će raditi u koordinaciji sa vladama Republike Srpske i Federacije BiH. 

Tegeltija je napomenuo da vlade entiteta imaju mnogo veći stepen odgovornosti i obaveza kada je reč o ekonomskim pitanjima. On kaže da će se u budućem periodu Savet ministara baviti, između ostalog, pitanjem migrantske krize i NATO-a.

Tegeltija je naveo da je završen prvi korak – izvršena je verifikacija predsedavajućeg Saveta ministara, te da sledi izbor devet ministara i deset zamenika ministara. On je potvrdio da će narednih dana obaviti konsultacije sa onim političkim partijama koje su postigle sporazum o principima rada zajedničkih institucija i onim partijama koje su ga podržale u parlamentu BiH.

„Mislim da ću do kraja ove sedmice završiti konsultacije sa političkim partijama u Republici Srpskoj, a početkom iduće počeću konsultacije sa političkim partijama iz FBiH“, istakao je Tegeltija.