Tužilaštvo Crne Gore podiglo optužnicu protiv odbeglog biznimena Duška Kneževića

Region 10. jan 202019:13 > 19:19
Izvor: N1

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podnelo je Višem sudu optužnicu protiv odbeglog biznismena Duška Kneževića, bivšeg sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića i još troje službenika Atlas banke zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Jedan od dokaza za podizanje nove optužnice, između ostalih, je i notes pronađen nakon pretresa stana i kuće Duška Kneževića, koji navodno sadrži listu ljudi kojima je davao novac, pišu Vijesti.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pokazao je taj dokaz gostujući na Javnom servisu u oktobru prošle godine. Duško Knežević je ranije demantovao da notes postoji i da je sveska „podmetačina“ tužilaštva.

U notesu su i imena bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, i aktuelnog savetnika predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Tužilaštvo je ranije saopšilo da nije reč o kovertama sa snimka koji je prošle godine objavio Knežević, već o drugom novcu.

POVEZANE VESTI

Protiv Stijepovića je SDT nedavno podnio optužnicu kao člana kriminalne organizacije Duška Kneževića. U notesu se navodno nalazi i ime poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića koji je demantovao da je iuzeo novac od Kneževića „za sebe ili za Pokret za promene“.

Specijalno državno tužilaštvo je treažilo skidanje imuniteta Medojeviću, ali je Administrativni odbor odbio taj zahtev. I Knežević je negirao da je novac dao Medojeviću i rekoa da je keš davao Đukanoviću, Stijepoviću, predsedniku Skupštine Ivanu Brajoviću, vršiocu dužnosti VDT Ivici Stankoviću.

 Knežević je objavio više audio snimaka telefonskih razgovora sa Vujoševićem, u kojima se tvrdi da je odbegli bankar podmićivao Stankovića.

Vujošević je pred SDT priznao da je uzimao novac od Kneževića, ali da taj novac nije davao tužiocima za mito, već ga je koristio za lečenje.

Tvrdio je da je u razgovorima samo „zamajavao“ Kneževića kako bi izvukao više novca. Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević krajem oktobra je saopštila da je protiv Kneževića i njegovih saradnika Đorđa Đurđića i Vlatka Rašovića proširena istraga zbog pranja novca.

Ona je tada rekla da se sumnja da je Knežević osam miliona evra keša od prodajom hotela „Princes“ pokušao da stavi u legalne tokove.