Sud EU proglasio se nenadležnim za tužbu Slovenije protiv Hrvatske

Region 31. jan 202011:15 > 11:17
N1

Sud Evropske unije proglasio se danas u Luksemburgu nenadležnim za slovenačku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede evropskog prava uzrokovane nesprovođenjem arbitražne odluke o granici.

Sud je time prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja, prenela je Hina.

Odluke Suda EU su konačne i nema žalbe. Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na temelju člana 259 Ugovora o funkcionisanju EU i predložila Sudu EU da utvrdi krši li Hrvatska 2. i 4. član Ugovora, koji govori o poštovanju vladavine prava i lojalnoj saradnji među državama članicama EU.

Slovenija takođe tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, šengenskim propisima o kretanju osoba kao i direktive pomorskom prostornom planiranju.

Hrvatska je uložila prigovor o nenadležnosti jer smatra da Sud EU nije nadležan da odlučuje o zahtevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dve države nije reč o sporu o primeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti Suda Europske unije.

Hrvatska smatra da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primenu međunarodnog prava, koji treba rešavati primenom pravila međnarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rešavanja sporova, uključujući pregovore, navodi Hina.

Plenković: Pobeda hrvatskih argumenata

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da je današnja presuda Suda EU, pobeda hrvatskih argumenata koji su izneseni u prigovoru toj instituciji, prenela je Hina.

„Današnja presuda Suda EU kojom se proglasio nenadležnim za odlučivanje u postupku koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske pobeda je hrvatskih argumenata koje smo istakli u prigovoru nenadležnosti“, napisao je premijer na svom Tviter profilu.