Tri nova slučaja koronavirusa u BiH, ukupan broj zaraženih 21

Region 14. mar 202017:16 > 19:36
REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

U Republici Srpskoj danas su potvrđena još tri slučaja zaraze korona virusom, čime je ukupan broj zaraženih u tom entitetu BiH povećan na 18, dok je u celoj BiH potvrđen 21 slučaj zaraze.

Najviši zvaničnici RS na sastanku sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom, zaključili su da se zbog korona virusa mora pooštriti sistem kontrole granica, čak i za državljane BiH. 

„Predlažemo da se na granicama uspostave naselja sa vojnim šatorima za naše građane koji će tu boraviti 14 dana“, kazao je Dodik.

On je kazao da karantin neće biti fokusiran na vozače kamiona i autobusa, koji će se, kako je naveo, tretirati na poseban način.

PROČITAJTE I:

„Za ovo sam dobio podršku druga dva člana Predsedništva BiH“, rekao je Dodik i dodao da na tome raditi i Oružane snage BiH kako bi se šatori što pre podigli. 

Prema njegovim rečima, šatorska naselja će biti postavljena do kraja sledeće sedmice, a očekuje se i postavljanje karantinskih objekata na aerodromima. 

„Čekaju nas teških mesec i po dana. Smanjiće nam se ekonomija, biće problema, ali ćemo kao društvo videti kako ćemo“, rekao je Dodik.

Još je kazao da će hranu i ostale troškove građana koji budu boravili u tim šatorima sami snositi. 

 Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će već od ponedeljka staviti na raspolaganje šatorska naselja kako bi uveli više reda. 

„Ne možemo da se oslonimo samo na savest građana“, kazala je ona, ocenivši da „građani nisu dovoljno disciplinovani i da nas može spasiti samo gvozdena disciplina“.