Više od 200 zaraženih u Sloveniji

Region 15. mar 202015:44 > 15:44
REUTERS/Borut Zivulovic

Broj ljudi zaraženih koronavirusom u Sloveniji, koja je u subotu potvrdila prvu žrtvu, do nedelje u 14 sati porastao je na 219, što je 38 slučajeva više nego dan ranije, objavila je slovenačka vlada na Tviteru.

Do sada je ukupno testirano 6.156 osoba, a broj zaraženih među muškarcima i ženama gotovo je jednak. Najviše zaraženih je u starosti od 30 do 49 godina, objavila je vlada.

Zbog širenja proglašene infekcije virusom Sars-Cov-2 Slovenija zadnjih dana uvodi sve rigoroznije mere.

Na snagu stupa odredba o prekidu javnog saobraćaja, a najviše se poziva stanovništvo da se drži mera samokontrole, u prvom redu da ne izlaze iz kuće i izbegavaju socijalne kontakte.

Od posledica koronavirusa u subotu je umrla jedna osoba u bolnici u Ljubljani, stariji muškarac koji je bio štićenik doma penzionera u Metliki, a još nekoliko stanara tog doma i zaposlenih je hospitalizovano u bolnici za plućne bolesti Golnik kod Kranja.

Slovenačka vlada za danas je najavila nove mere, među njima restrikcije u radu prodavnica i drugih javnih usluga, a ostaće otvorene prodavnice prehrambenim proizvodima, apoteke i benzinske pumpe, ali uz stroge mere zaštite zaposlenih i klijenata.