Dodik traži oštrije mere za nepoštovanje karantina, uskoro šatori na granici BiH

Region 16. mar 202014:32 > 14:38
N1

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da bi na sednici tog tela, koja će se održati u Sarajevu, trebalo da se razmotre mere o onima koji ne poštuju karantin.

Prema njegovim rečima, kazne za neodgovorne osobe ići će sa 10.000 maraka (oko pet hiljada evra) na 100.000 KM (oko 50 hiljada evra).

„Imamo petnaestak dana ispred Italije i zato reagujemo sa ovakvim preventivnim merama. Jedino se sa ličnom odgovornošću može sprečiti veći broj zaraženih“, kazao je Dodik.

Naveo je da će na graničnim prelazima biti podignuta šatorska naselja u koje će se smeštati državljani BiH koji dolaze iz inostranstva, navodeći da će predstavnici Oružanih snaga biti angažovani samo za podizanje šatora i postavljanje kreveta, dok će svim ostalim će upravljati entitetske službe.

Dodik predaže mere za jačanje bankarskog sektora BiH

Dodik je izjavio da će na sednici Predsedništva BiH predložiti da Centralna banka Bosne i Hercegovine „oslobodi“ dve i po milijarde konvertibilnih maraka (oko 1,28 milijardi evra), kako bi se ojačao bankarski sektor u celoj BiH i dala mogućnost da one pomogu privrednicima.

„Tražiću da se ukine negativna stopa obaveznih rezervi, da se ona smanji za pola, dakle da ona bude pet odsto. Time bi se preko Centralne banke BiH oslobodilo 2,5 milijardi KM likvidnih sredstava, što će uticati na likvidnost banaka i mogućnost da prate kretanja u privredi“, rekao je Dodik.

On je posle sastanka, koji je zajedno s premijerom RS Radovanom Viškovićem imao sa predstavnicima bakarskog sektora, izrazio uverenje da će i druga dva člana Predsedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović, podržati njegov predlog, jer je, kako je istakao, to u interesu i bankarskog sektora u FBiH.

Prema njegovim rečima, moguće je da MMF odobri 200 miliona KM, po 100 miliona za oba entiteta, kako bi se održala likvidnost budžeta.

„Ovo je težak period za sve, nema mesta za paniku, ali ima mesta za zabrinutost. Građani moraju pratiti savete zdravstvenih radnika. Evropska unija je odlučila da nema izvoza medicinske opreme van granica EU. Dakle, izgleda da nam iz EU može doći samo virus, ali ne i pomoć oko virusa“, ocenio je srpski član Predsedništva BiH. Premijer RS Radovan Višković rekao je da je bankarski sektor u RS stabilan, likvidan i spreman da sačuva privredni potencijal RS.

Naveo je da su predstavnici banaka u RS izrazili spremnost da pomognu budžetu RS kako ne bi bila dovedena u pitanje isplata plata i penzija.

Višković je dodao da će banke sa Agencijom za bankarstvom RS uskoro kreirati mere za privredu i građane.

On je dalje rekao da je na sastanku sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem u prošli petak dogovoreno ograničavanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme na iznos koji je važio 5. marta ove godine.

Prema njegovim rečima, predložiće da se u celoj RS uspostave mere kakve su u nedelju uveče uspostavljene u Banjaluci, jer se „udarni talas“ koronavirusa očekuje u naredne dve nedelje.

To znači da se i u ostalim gradovima i opštinama zabrani rad svih ugostiteljskih objekata, zanatskih radnji i trgovina, osim prodavnica hrane i apoteka.