U Hrvatskoj 65, u BiH 26 osoba zaraženih koronavirusom

Region 17. mar 202012:18 > 12:42
N1

U Hrvatskoj i Bih je porastao broj obolelih od koronavirusa. Novi podaci govore da su u Hrvatskoj 65, a u BiH 26 osoba zaražene.

Ministar zdravlja u Vladi Hrvatske Vili Beroš jutros je za N1 potvrdio kako je potvrđeno devet novih slučajeva pa je tako broj zaraženih u Hrvatskoj 65.

Zaraženi su i dvojica lekara iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 65 oboljelih osoba, od kojih su četiri osobe ozdravile. Do ovog trenutka testirano je 1014 uzoraka i 29 uzoraka je na testiranju.

Pod doktorski nadzor stavljeno je 9 598 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom koronavirusa. U Republici Hrvatskoj u karantinu su smeštene 63 osobe, 24 strana državljana i 39 hrvatskih.

Obolela žena koja je pre sedam dana iz Minhena došla u BiH

Nakon testiranja novih uzoraka na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen još jedan slučaj zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini, pa se tako broj obolelih popeo na 26.

Kako je za N1 potvrdila generalna direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, radi se o ženi iz Bihaća koja je pre sedam dana iz Minhena došla u Bosnu i Hercegovinu.

Žarište epidemije u BiH i dalje je šire područje Banje Luke, a direktor Kliničkog cenra u tom gradu Vlado Đajić u utorak je novinarima potvrdio kako su preduzete nove mere, uključujući i posebni prostor za trijažu pacijenata van grada, u koji bi se slale osobe za koje se sumnja da bi mogli biti prenositelji virusa.

„Svi radimo maksimalno kako bi kontrolisali stanje“, kazao je Đajić pozvavši građane da se odgovorno ponašaju i da smanje kontakte, odnosno da samoizolacijom pomognu u sprečavanju širenja virusa.