Zaraženi lekari iz Hrvatske bili u Austriji, a nikome to nisu prijavili

Region 17. mar 202012:39 > 12:44
N1

Direktor KBC Zagreb Ante Ćorušić izjavio je za N1 da je dvoje zaraženih lekara koronavirusom bilo u Austriji, a da to nikome nije prijavljeno. On je dodao da će biti sankcionisani zbog toga.

„Epidemiološki monitoring na klinici je završen, znamo da je virus uvezen iz inostranstva zbog odlaska na vikend u Austriji koji na vreme nije prijavljen upravi, i sa kojeg se deo kolega vratio, nastavio da radi i zatajio da su bili tamo. Apelujemo na odgovornost građana, na samokontrolu u ponašanju, a ta situacija važi i za doktore“, izjavio je on.

Ćorušić je rekao i da je moguće da je zaražen još jedan kolega. On je trenutno na ispitivanjima.

Što se tiče sankcija za doktore koji nisu prijavili vikend u Austriji, i pozitivni su na koronavirus, Ćorušić kaže da će o tome razgovarati s ministrom i Štabom Civilne zaštite.

„Sama činjenica da će to izaći u javnost je već dovoljna sankcija, a biće i druge sankcije. Za sada je važno napomenuti da KBC radi sasvim normalno, imamo dovoljan broj doktora i sestara, ali važno je napomenuti da je 140 zaposlenih, medicinskog osoblja, u samoizolaciji zbog kontakta sa tih troje ljudi.

Radi se o nedogovornosti troje kolega koji su otišli na vikend. Da u se javili, išli bi u samoizolaciju i situacija bi bila strogo kontrolisana. Dogodio se propust, očekivali smo da će uvoz virusa biti kroz objedinjeni hitni prijem pacijenata, ali uvezen je zbog vikenda u Austriji“.

Ćorušić smatra i da niti jedan pacijent ne bi smeo biti ugrožen zbog navedenih zaraženih doktora.

„Epidemiološki nalaz je napravljen, nemamo saznanja da bi pacijenti imaju naznake da su inficirani, jedan koji je testiran je negativan. Nadam se da neće biti kolateralne štete za pacijente“, dodao je Ćorušić.