Španija ratifikovala protokol, Severna Makedonija formalizuje članstvo u NATO

Region 17. mar 202014:37 > 14:39
Reuters/Ognen Teofilovski

Španija je ratifikovala Protokol za članstvo Severne Makedonije u NATO, kao poslednja zemlja članica Alijanse.

To je na konferenciji za novinare saopštio ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov u društvu španskog ambasadora u Skoplju Lorenca Sere.

Sednica španskog senata je održana preko videolinka zbog stanja sa koronavirusom u toj zemlji, koja je u grupi visokorizičnih zemalja.

Dimitrov je istakao da je Senat Španije Protokol ratifikivao sa „nula glasova protiv“, zahvalio toj zemlji što je to „pitanje ipak stavljeno na dnevni rad u ovako teškim okolnostima za svet, za Evropu i za Španiju“.

„Španija je 29, poslednja zemlja članica NATO, koja je ratifikovala naš pristupni protokol. Time je završio proces ratifikacije kod svih saveznika“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Španija će sada deponovati instrument ratifikacije u Strejt departmentu, depozitaru Vašingtonskog dogovora, a Vašington će da pošalje tu informaciju u NATO u Brisel i Alijansa će zvanično pozvati Skoplje da deponuje svoj instrument – Zakon o ratifikaciji Severnoatlantskog dogovora.

„Time se završava naš trodecenijski proces, napor i stremljenje da budemo deo severnoatlantske porodice“, istakao je šef diplomatije Severne Makedonije Nikola Dimitrov.