Stano: EU će pomoći državama u regionu u suzbijanju posledica koronavirusa

Region 18. mar 202014:29 > 14:35
Evropska komisija

Evropska unija će pomoći BiH i drugim zemljama regiona u suzbijanju ekonomskih posledica nastalih zbog pandemije koronavirusa, izjavio je za banjalučke "Nezavisne novine" portparol visokog predstavnika Evropske unije za bezbednost i spoljne poslove Peter Stano.

Što se tiče komentara pojedinih zvaničnika u Srbiji i BiH da je EU ostavila ove zemlje da se same bore s ovom situacijom, Stano je rekao da ovo nije vreme za polemike i neutemeljene optužbe.

On je istakao da EU traži način kako da region Zapadnog Balkana priključi inicijativama EU koje će pomoći da se umanje socijalne i ekonomske posledice.

„Gledamo i kako da preusmerimo instrumente pretpristupne pomoći i kako povećati fleksibilnost pravila o državnoj pomoći“, rekao je Stano.

On je naglasio da je EU svesna da je broj obolelih na Zapadnom Balkanu usled epidemije korona virusa u porastu i da se radi o pandemiji globalnih razmera bez presedana, kao i o ugroženosti javnosti svih ovih zemalja, uključujući i efekte na njihovu ekonomiju.

Stano je naglasio da Evropska komisija i Evropski centar za prevenciju bolesti i kontrolu pažljivo prati evoluciju kovida-19 na zapadnom Balkanu.

EU delegacije su u bliskom kontaktu sa relevantnim vlastima. Ključna je koordinacija i saradnja na nivou regiona sa EU kako bismo odgovorili na ovu situaciju, rekao je Stano. On je podsetio da je EU i dalje glavni donator, investitor i trgovinski partner regiona Zapadnog Balkana.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.