Mediji: Privedena tri sveštena lica u Crnoj Gori, kršili mere o koronavirusu

Region 20. mar 202007:53 > 07:55
N1

Sveštenik Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) Momčilo Krivokapić priveden je sinoć zbog održavanja molebana kojem je prisustvovalo više od 20 ljudi u crkvi Svetog Nikole u Kotoru, u kojoj je paroh, i pored zabrane javnih okupljanja, objavila je podgorička Pobjeda.

Policija je privela i njegovog sina Nemanju koji je takodje svešteno lice.

Mitropolija SPC, nakon naredbe o zabrani okupljanja zbog širenja korona virusa, saopštila je da će poštovati odluku Vlade Crne Gore i da će svoje verske obrede prilagoditi novonastaloj situaciji koristeći sredstva savremene elektronske komunikacije.

Paroh Krivokapić je nedavno odbacio upozorenja Instituta za javno zdravlje da se vodi računa o higijeni i ustvrdio da se niko ko dolazi na liturgiju i uzima pričešće iz iste kašičice ne može zaraziti, jer je čin pričesti „čito djelo“.

Pobjeda piše i da je policija privela jeromonaha Aleksandra Vukajlovića koji služi u manastiru Djurdjevi stupovi u Beranama jer je ilegalno pokušao da predje granici izmedju Srbije i Crne Gore, nameravajući da izbegne karantin.

Priveden je tužiocu u Bijelom Polju koji mu je na teret stavio krivično delo nedozvoljenog prelaska državne granice.

Vukajlović je strani državljanin, nije imao prijavljen boravak u Crnoj Gori, navodi podgorički list. Iz Crne Gore je 9. marta izašao legalno na Graničnom prelazu Dobrakovo, a juče je pokušao ilegalno da se vrati u zemlju preko tog prelaza.