BiH od međunarodnih finansijskih institucija traži 600 miliona evra

Region 02. apr 202018:16 > 18:18
N1 (arhiva)

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija zatražio je od međunarodnih finansijskih institucija da se zajedničkim naporima obezbedi minimalno 600 miliona evra za Bosnu i Hercegovinu kako bi se pomoglo zdravstvenom sektoru, kao i privredi koja je izuzetno pogođena epidemijom koronavirusa.

Tegeltija je predložio i da se Izvršnom odoboru Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu uputi zahtev za povećanje sredstava iz Instumenta za brzo finansiranje sa dosadašnjih 50 odsto na 100 odsto uplaćene kvote, što bi značilo povećanje sa 165 miliona evra na iznos od 330 miliona evra, koji bi posredstvom ovog instrument bio odobren BiH.

Predsedavajući Saveta ministara BiH održao je danas video-konferenciju sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija u BiH, MMF-a, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) Međunarodne finansijske korporacije o mogućnostima i modelima odgovora na krizu prouzrokovanu pandemijom virusa korona.

Govoreći o ekonomskom asprektu krize, Tegeltija je od predstavnika međunarodnih finansijskih institucija zatražio da, imajući u vidu vanredne okolnosti, restrukturišu svoje postojeće aranžmane i prilagode važeće strategije saradnje sa BiH trenutnoj situaciji, kako bi adekvatno i brzo odgovorili na krizu koja će neminovno za rezultat imati smanjenje broja zaposlenih u BiH.

Tokom razgovora, zajednički je usaglašeno da je od izuzetne važnosti da se što pre formiraju fondovi za oporavak privrede na nivou entiteta, te da se ti fondovi popune, između ostalog, i sredstvima međunarodnih finansijskih institucija i Evropske unije, te na taj način pojača oporavak privrede i realnog sektora u BiH i vrate radna mesta.

Ocenjeno je i da je neophodno nastaviti zajedničku koordinaciju svih nivoa vlasti u BiH posredstvom Saveta ministara kako bi se uspešnije i brže sprovele usaglašene mere.

Sve informacije o koronavirusu u našem Blogu uživo, kao i na stranici Koronavirus.