Dodik: Što hitnije uvesti karantine na graničnim prelazima u Federaciji BiH

Region 10. apr 202015:33 > 15:40
N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je jedna od ključnih mera u borbi protiv epidemije koronavirusa uspostavljanje karantina na graničnim prelazima, izražavajući nadu da će takvi karantini u narednih dan ili dva biti uspostavljeni i u Federaciji BiH.

„BiH je na različitim nivoima preduzimala mere kako bi se zaštitili od virusa. Dobro zvuči ocena Svetske zdravstvene organizacije da je BiH preduzela dobre mere, a to je učinjeno zahvaljujući koordinaciji koju smo obezbedili“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, mere podrške treba da budu sinhronizovane od nivoa BiH do opština, kako bi se znalo šta ko radi.

Još je ocenio da zabrana kretanja u RS od 20.00 časova uveče do 5.00 časova ujutro, nije policijski čas, jer, kako je ocenio, policijski čas podrazumeva mnogo strože mere.

„Ovo je poziv na savest i odgovornost ljudi da socijalnom distancom prekinemo širenje virusa. Pravi policijski čas podrazumeva represiju, a ovde nema represije. Nikoga silom ne primoravamo da bilo šta uradi“, istakao je on.

Dodik je ocenio da se postojeće mere sada ne mogu ublažiti, dodavši da bi olako popuštanje moglo dovesti do italijanskog scenarija.

„Ovo nije završeno. Ne trebaju nam dodatne mere, već da ispoštujemo postojeće. Epidemiolozi će reći kada treba da ukinemo ove mere i kada to kažu odmah ćemo to uraditi“, naveo je on.

Srpski član Predsedništva dalje je rekao da će se razmotriti na koji način se kod Centralne banke BiH, kao i na drugim mestima odlučivanja na nivou BiH može obezbediti podrška merama podrške ekonomiji.

Govoreći o podeli novca od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Dodik je istakao da to treba da se reši što pre.

„Ne smemo dozvoliti da se dogodi da izgubimo sve i svi. Potreban je dodatni kompromis“, kazao je on posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem i ministrom bezbednosti BiH Fahrudinom Radončićem.

Dodik je naveo da je problem nastao u Federaciji BiH u vezi sa raspodelom sredstava koja treba da stignu od MMF-a (330 miliona evra), ocenivši da „treba uvažiti opravdane zahteve hrvatske strane u vezi sa korišćenjem tih sredstava“.

U Federaciji BiH hrvatska strana traži da o raspodeli sredstava odlučuju i kantoni.

„Mi smo predlagali da raspodela bude obavljena po omeru 60:40 u korist Federacije BiH, jer je ovo krizni aranžman MMF-a, a ne redovni i MMF traži da se entiteti dogovore o tome. To bi bio fer dogovor, koji bi omogućio da obe strane po pola procenta novca odvoje za Brčko distrikt“, kazao je Dodik.

„Policija neće postupati po Uredbi o zabrani izazivanja panike i nereda“

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da policija Republike Srpske više neće postupati po Uredbi o zabrani iznošenja ili prenošenja lažnih vesti kojima se izaziva panika i nered.

„Da ne bi bilo da policija zloupotrebljava tu uredbu, policija neće postupati po toj uredbi, a vi radite šta god hoćete“, kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da to ne znači da neko može da spreči građane, neka udruženja i ostale da prijave one za koje smatraju da šire lažne informacije i da se provede određena procedura.

„Neće nikom faliti dlaka s glave. Ali ako neki građanin pozove i kaže da je uznemiren, onda će policija doći. Ako policija ne dođe, onda ćete reći da ne radi policija“, kazao je Dodik.

Nakon što je proglašeno vanredno stanje, Uredba za zakonskom snagom o zabrani iznošenja ili prenošenja lažnih vesti kojima se izaziva panika i narušava javni red i mir bila je prva uredba koju je donela predsednica RS Željka Cvijanović.

Donošenje te uredbe naišlo je na oštre kritike opozicije, Udruženja BH novinari, kao i dela civilnog sektora, koji su ocenili da je takva uredba doneta kako bi se uvela cenzura u medije, ograničila sloboda izražavanja i omogućio obračun sa političkim neistomišljenicima i onima koji kritikuju poteze vlasti u vreme krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Dodik je kazao je da takva odluka da policija ne deluje na osnovu te uredbe doneta na sastanku sa predsednicom RS Željkom Cvijanović, predsednikom parlamenta Nedeljkom Čubrilovićem i ministrom unutrašnjih psolova RS Draganom Lukačom.

Predviđene novčane kazne po osnovu ove uredbe bile su od 500 do 4.500 hiljada evra.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.