Gradonačelnik Kumanova pozitivan na koronavirus

Region 16. apr 202012:52 > 13:02
Ilustracija

Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski objavio je na Fejsbuku da je pozitivan na koronavirus.

„Poštovani sugrađani, dragi prijatelji, sada sam dobio rezultate najnovijih pozitivnih osoba u Kumanovu, ukupno 40 mojih dragih sugrađana, među kojima sam i ja“, napisao je Dimitrievski.

Kumanovо, treći po veličini grad u Severnoj Makedoniji, posle Skoplja ima najviše zaraženih virusom „kovid 19“ – 263 potvrđena slučaja (oko četvrina ukupnog broja), sa najvišim dnevnim rastom u poslednjih desetak dana.

Sastanku opštinskog kriznog štaba na čijem čelu je Dimitrievski, koji svakodnevno traži da centralna vlast Kumanovo stavi u „karantin“, juče su prisustvovali premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski i vicepremijer Bujar Osmani. 

Premijer Severne Makedonije i tri ministra u samoizolaciji zbog sastanka sa gradonačelnikom Kumanova

Premijer Severne Makedonije i tri ministra koji su bili na sastanku Kriznog štaba Kumanova idu u samozolaciju nakon što je kumanovskom gradonačelniku potvrđen „kovid 19“, saopštilla je vlada u Skoplju.

Kako se navodi, u kućnu samizolaciju odlaze premijer Oliver Spasovski, vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani, ministar zdravlja Venko Filipče i ministar obrazovanja Arber Ademi, kao i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Milošev.

Ta odluka je doneta nakon informacije da je gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski pozitivan na „kovid 19“ iako su, kako se ističe, na jučarašnjem sastanku u Kumanovu svi funkcioneri Vlade poštovali protokole za zaštitu i nosili zaštitnu opremu. 

Vlada Severne Makedonije napominje da je bila spremna za „sva scenarija, uključujući i ovakvu situaciju“ i ističe da će nastaviti da „radi neometano preko digitalnih alata za komunikaciju i održavanje sastanaka“. 

„I u uslovima izolacije produžava se redovna komunikacija i koordinacija svih procesa u državi i upravljanja krizom sa koronavirusom“, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije. 

Dodaje se da se trenutno prave epidemiološke procene u Kumanovu i „analiziraju kontakti gradonačelnika Dimitrovskog i da će u toku dana biti utvrđeno koliko i koje osobe će ostati u četrnaestodnevnoj samoizolaciji“. 

„U Skoplju je počela anketa Instituta za javno zdravlje sa svim članovima Vlade Severne Makedonije, koji su bili na sastanku (u Kumanovu), nakon čega će biti data epidmiološka procena rizika i uputstva za dalje postupanje“, saopštila je Vlade Severne Makedonije.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.