Prijave i pritvor do 30 dana za napadače u Kumanovu

Region 11. maj 201512:36 > 13:24
Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Protiv 30 osoba koje su se u subotu predale policiji u Kumanovu, nakon celodnevnog okršaja, podnete su krivične prijave i svima je određen pritvor od 30 dana.

Osnovno javno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u Skoplju podnelo je krivičnu prijavu zbog terorizma, ugrožavanja ustavnog poretka i bezbednosti, protiv 30 osoba koja su se u subotu predala policiji, a bila su deo terorističke grupe koja se 9. maja sukobila sa policijom u Kumanovu i svima je određen pritvor od 30 dana.

Kako prenose makedonski medji, za 18 uhapšenih iz grupe u Kumanovu utvrđeno je da su državljani Kosova, devetorica su državljani Makedonije a jedan uhapšeni je albanski državljanin sa prebivalištem u Nemačkoj. Nekoliko njih je priznalo da su u Makedoniju ušli ilegalnim putem.

Iz grupe od 30 uhapšenih njih 23 se terete za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti, udruživanje zbog neprijateljske delatnosti i nedozvoljeno držanje oružja, dok se sedam pritvorenih sumnjiči za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je juče u Skoplju da je teroristička grupa sa kojom se sukobila policija u Kumanovu „bila sastavljena od ekstremno kriminalnih pojedinaca sa izuzetno velikim iskustvom i veštinama, koja nema podršku ni u Makedoniji ni u regionu“.

Ivanov je rekao da su makedonske bezbednosne službe početkom 2015. godine obaveštene o prisustvu te terorističke grupe, da je međunarodna zajednica upozorena, ali da to nije dalo rezultate, kao i da državni organi neće dozvoliti eskalaciju tenzija niti narušavanja međuetničkih odnosa.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski je nakon hapšenja pripadnika terorističke grupe u Kumanovu rekao da je „deo te terorističke grupe učestvovao u nekoliko oružanih sukoba u regionu ali i na Bliskom istoku u Siriji i Iraku” i da je reč o ljudima „sa ogromnim iskustvom u gerilskom i taktičkom ratovanju“ koji se smatraju „najopasnijom terorističkom grupom na Balkanu“.

U Kumanovu je posle završetka sukoba policije sa terorističkom grupom koji je počeo 9. maja a trajao više od 30 sati, nađeno 14 tela osoba za koja se pretpostavlja da su pripadnici te terorističke grupe, dok je u oružanim sukobima poginulo osam policajaca, a 37 je ranjeno.

Prema navodima makedonskog MUP-a, teroristička grupa je u Makedoniju ušla početkom maja, a brojala je oko 40 ljudi.

Kako je juče saopšteno iz makedonskog MUP-a prema prvim saznanjima veći deo grupe koja se sa policijom sukobila u Kumanovu pre mesec dana je učestvovao u napadu na policijsku karaulu kod sela Gošince, blizu granice sa Kosovom.

Prema nezvaničnim informacijama među članovima grupe koja je u Makedoniju ušla ilegalno bilo je i državljana Srbije.

MUP Makedonije je objavio fotografije uhapšenih terorista: