EU donirala Republici Srpskoj opremu i reagense u vrednosti od 75 hiljada evra

Region 26. apr 202015:38 > 15:48
Shutterstock

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je zaštitnu opremu i reagense Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci u vrednosti 150.000 konvertibilnih maraka (oko 75 hiljada evra).

 „Niko se ne može sam izboriti sa ovim podlim virusom i srećan sam što možemo pomoći RS i BiH. Upravo smo isporučili važnu medicinsku opremu, maske, rukavice, 20.000 testova“, rekao je Satler. 

On je dodao da je EU izdvojila više od 300 miliona evra za pomoć BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa. Reč je o 250 miliona za makrofinansijsku pomoć, 80 miliona za hitnu medicinsku pomoć i za pomoć malim preduzećima.

„Novac nije sve, najvažnija je solidarnost, a BiH je član evropske porodice i biće i član EU“, istakao je šef Delegacije EU.

U kontigentu opreme koja je danas donirana RS je 20.000 testova, 26.250 maski, 100.000 rukavica, 2.500 hirurških kapa i 5.000 medicinskih kaljača. Satler je opremu uručio vršiocu dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Branislavu Zeljkoviću, a primopredaji je prisustvovao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Ovo je važna donacija i zahvalan sam organima EU, a i za pomoć ambasadora i za njegovo zalaganje. Ovo je tek početak onoga što ćemo dobiti, kao što su respiratori, rendgen aparati i ostalo što je neophodno“, kazao je Dodik. On je dodao da je Republika Srpska „zagledana u EU“ u vezi za mogućnost podrške.

„EU je odobrila značajan paket pomoći ekonomiji, koji će delom doći i u RS. To je ono što nas čeka i što će biti i daleko izazovnije nego ovi poslovi vezani za medicinski sektor“, naglaiso je Dodik. Prema njegovim rečima, Republika Srpska nije zaboravljena od EU i to će sigurno ojačati naše uverenje o neophodnosti evropskih integracija i solidarnosti.

„Ponekad, ako i pomislimo da EU možda ne stigne, evo sada smo svedoci da EU pomaže na vreme i da treba da budemo zahvalni“, kazao je Dodik.

Dodik je ocenio i da nije dobro što su u Federaciji BiH vlasti naprasno odlučile da ukinu lokalne karantine i rekao da će i Predsedništvo BiH u utorak dati svoj stav o tome.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.