Plaže u Crnoj Gori se otvaraju od 18. maja

Region 11. maj 202015:06 > 16:51
N1

Od narednog ponedeljka, 18. maja, plaže u Crnoj Gori će ponovo biti u funkciji, odlučilo je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

Kako se ističe u zaključcima sa sednice Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, kupališta i privremene lokacije u zoni morskog dobra staviće se u funkciju u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti i naredbi Ministarstva zdravlja, a za sada je procena da će to biti 18. maja, prenosi Bankar.me.

Korisnici i zakupci kupališta, pristaništa i privezišta se oslobađaju od dostavljanja garanacije za dobro izvršenje ugovora za 2020.godinu. Svim korisnicima i/zakupcima omogućava se plaćanje godišnje naknade za 2020.godinu u većem broju rata, uz obavezu dostavljanja bankarske garancije, s tim da poslednja rata dospeva najkasnije do 1.decembra 2020. godine”, ističe se u zaključima.

Takođe, zakupci koji su hotelske objekte stavili u funkciju za potrebe karantina, oslobađaju se plaćanja godišnje naknade za celu 2020. godinu.

„Omogućava se zakupcima koji imaju zaključene dugoročne investicione ugovore zastoj u realizaciji ugovorenih obaveza, u periodu od 90 dana, računajući 1.april 2020. Korisnicima ugostiteljskih objekata – restorana u zoni morskog dobra koji rade 12 meseci, odnosno tokom cele godine, biće izvršeno umanjenje godišnje naknade za period od 90 dana, odnosno za period kada su ugostiteljski objekti bili zatvoreni“, navodi se u zaključcima.

Kako je predviđeno, na 16 kvadratnih metara plaže biće dozvoljeno da se postave po dve ležaljke i jedan suncobran, a tako će biti i za one koji ne žele ležaljke, već budu hteli da borave na svojim peškirima. Ležaljke i druga oprema biće dezinfikovani na dnevnom nivou.

Ambasador Božović pozvao građane Srbije da dođu u Crnu Goru na letovanje

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozvao je građane Srbije da „u skladu sa preporuka zdravstvenih vlasti dve države“ dođu u Crnu Goru i Budvu na letovanje.

Božović je posetio Opštinu Budva i razgovarao sa gradonačelnikom Markom Carevićem, funkcionerom Demokratskog fronta.

„Opština Budva je za Republiku Srbiju od izuzetno važnog značaja. Razgovarali smo o konkretnim pitanjima saradnje ambasade i Opštine. Želim najbolju moguću saradnju između Crne Gore i Srbije, kao dve prijateljske i bratske države. Da unapređujemo ekonomsku, privrednu, političku, kulturnu saradnju između Republike Srbije i Opštine Budva“, kazao je Božović, a prenosi portal Vijesti.

Prema njegovim rečima, gradska uprava Budve zahteva da se što pre omoguće olakšice za dolazak kako radne snage iz Srbije za pripremu sezone, tako i gostiju.

Božović je kazao da je Ambasada Srbije u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova Crne Gore o relaksaciji recipročnih mera.

„Predlažemo da vlasnici poljoprivrednog zemljišta sa obe strane granice budu izuzeti od tih mera, kao i ljudi koji imaju stalno zaposlenje u jednoj od država. Takođe, u dogovoru sa privrednim komorama i nadležnim institucijama mi ćemo pomoći da se iznađe rešenje za angažovanje radne snage“, naveo je on.

Dodao je da je Srbija već dogovorila povlašćeni, prioritetni prelazak sa Mađarskom, Bugarskom, da je u pregovorima sa BiH, te da mu je naloženo da sa Crnom Gorom „pronađe rešenje… za konkretne probleme ljudi“.

„Meni je dat zadatak praktično danas da sa Crnom Gorom maksimalno iznađemo rešenja, koja će zahtevati poštovanje svih epidemioloških preporuka zdravstvenih vlasti i Crne Gore i Srbije, a sa druge strane, iznađemo rešenja za konkretne probleme ljudi“, objasnio je Božović.

Gradonačelnik Budve Marko Carević pozvao je vlade Srbije i Crne Gore da „nađu zajedničko rešenje i najjednostavniji mogući model za što lakše komunikacije i kretanje, kako sezonske radne snage, tako i turista“.

On je pozvao građane Srbije da dođu na crnogorsko primorje.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.