Saslušan predsednik Skupštine Crne Gore zbog sumnje u fingiranje prodaje

Region 12. maj 202018:08 > 18:12
Izvor: N1

U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) Crne Gore danas je saslušan predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović protiv koga je Socijaldemokratska partija (SDP) podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je fingirao prodaju zemljišta u Danilovgradu, kako bi opravdao sticanje 150.000 evra, neophodnih za namirenje dugova prema bankama.

Od SDT je traženo da pokrene istragu da li je Brajović prihodovao 150.000 evra od fingirane prodaje zemljišta i da li je predsednik Atlas grupe, odbegli biznismen Duško Knežević otpisao dug Brajoviću od najmanje 50.000 evra sa revolving kartice.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević prozvao je u februaru prošle godine Brajovića da objasni kako je zatvorio obaveze kod Atlas banke po osnovu „višegodišnjih dugovanja na karticama koje nije vraćao“ i otvorio sumnju u vezi sa prodajom zemljišta u Danilovgradu.

Dokumentacija koju je objavio Istraživački centar nevladine organizacije MANS pokazuje da je vrednost zemljišta koje je Brajović prodao bila daleko veća od tržišne i izražava se sumnja da je kompletan posao Brajović fingirao kako bi opravdao sticanje 150.000 evra, neophodnih za namirenje dugova prema bankama.

Brajović je u februaru prošle godine rekao da od 2013. godine nema obaveza prema Atlas banci Duška Kneževića i da je dugovanje na kartici izmirio prodajom dela nasleđene zemlje.

U imovinskim kartonima Brajovića objavljenim na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije nije evidentirano da je do te godine imao kredit kod Atlas banke, niti minuse na kreditnoj kartici kod te banke, koja je sada u stečaju.

Socijaldemokratska partija u junu 2015. godine, tada manja članica vladajuće koalicije, podelila se na dva dela.

Fukcioneri SDP predvođeni potpredsednicima Ivanom Brajovićem i Vujicom Lazovićem izašli su iz stranke, i formirali partiju Socijaldemokrata). Socijaldemokrate su ostale u koaliciji sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista, dok je SDP prešao u opoziciju, prenosi Radio Slobodna Evropa.