Saslušani beranski sveštenici, negirali da su prekršili mere Koordinacionog tela

Region 18. maj 202012:52 > 15:22
Izvor: N1 (arhiva)

Sveštenici iz Berana, koji su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u toj opštini, negirali su da su prekršili mjere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, organizovanjem tradicionalne litije na Đurđevdan, 6. maja.

POVEZANE VESTI

„Danas su u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama saslušani sveštenici manastira Đurđevi stupovi u Beranama, čiji su inicijali D.R, S.M, M.C, P.D. i V.V. zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“, saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama.  

Odluka u navedenom predmetu biće donesena nakon što se preduzmu i druge neophodne mere i radnje, a o odluci će javnost biti blagovremeno informisana, navodi se u saopštenju.

Beranska policija podnela je ranije krivične prijave protiv Dragana Ristića, Stefana Milovanovića, Miloša Cicmila, Predraga Dragojevića i Vuksana Vešovića, zbog osnova sumnje da su održavanjem Đurđevdanske litije izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim preporukama za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Sveštenici su tvrdili da to nije bila uobičajena Đurđevdanska litija, već molitveni hod, da su se strogo držali pravila socijalne distance i odbacili optužbe da su organizovali okupljanje građana u glavnoj ulici. Njih zastupa tim advokata.

Beransko Osnovno državno tužilaštvo trebalo bi da donese odluku da li će podići optužnicu ili odbaciti krivičnu prijavu. Građani okupljeni ispred Tužilaštva su se, nakon obraćanja i molbe jednog od sveštenika, mirno razišli.

Sveštenici manastira Đurđevi stupovi su na Đurđevdan, 6. maja, kadili ulice u Beranama, kada ih je u glavnoj ulici dočekao određeni broj građana koji su skandirali „Ne damo svetinje“, te ih kratko propratili do kraja ulice.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.