Gotovina i Markač u Veću za domovinsku sigurnost

Region 15. maj 201512:48 > 12:49
Izvor: EPA

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donela je Odluku o osnivanju Veća za domovinsku sigurnost Predsednice RH, koje će voditi stručne rasprave o pojedinim pitanjima iz područja nacionalne bezbednosti, saopšteno je iz njenog kabineta

Za predsednika Veća imenovan je penzionisani general Damir Krstičević, a članovi su general Pavao Miljavac, penzionisani general Davor Domazet, penzionisani general-pukovnici Krešimir Ćosić, Josip Čuletić, Ante Gotovina, Mladen Markač i Marijan Mareković.

U Veće su imenovani i penzionisani viceadmiral Zdenko Simičić, penzionisani generali Miljenko Filipović i Josip Štimac, penzionisani brigadni general Ivan Pokaz.

Za članove Saveta imenovati su i bivša ministarka odbrane Željka Antunović (Socijaldemokratska partija), savetnik za odbranu bivšeg predsednika Ive Josipovića, Zlatko Gareljić i stručnjak za geopolitiku, profesor Zlatko Cvrtila.

Veće će donositi rešenja o bezbednosti zemlje u svrhu pripreme odgovarajućih stručnih predloga i analiza, i  pružaće savete predsednici u izvršavanju Ustavom utvrđenih dužnosti i ovlašćenja, stoji u saopštenju.

Trojicu generala, učesnika vojno-policijske akcije Oluja iz avgusta 1995, Antu Gotovinu, Mladena Markača i Marijana Marekovića, Vlada Hrvatske nedavno je imenovala u Državni odbor za organizaciju 20. godišnjice Oluje, odnosno Dana pobede i domovinske zahvalnosti, pošto nema saglasnosti državnog vrha o mestu i načinu proslave 5. avgusta.

Haški tribunal pravosnažno je oslobodio generala Antu Gotovinu, Mladena Markača i Ivana Čermaka odgovornosti za ratne zločine počinjene tokom i posle akcije Oluja.