Pooštrene mere u Rožajama, najveći broj zaraženih uvezen iz Srbije

Region 20. jun 202017:39 > 17:49
AFP/Savo Prelević

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti je odlučilo da pooštri mere u Rožajama i saopštilo da je najmanje 26 od 31 slučaja aktivnih infekcija koronavirusom direktno uvezeno iz Srbije ili se raširilo preko građana Crne Gore koji su u proteklih deset dana protivzakonito boravili u Srbiji.

„Dvanaest aktivnih slučajeva su rezultat importacije od strane osoba koje su u Beogradu bile na fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda – Partizan, dok je 14 aktivnih slučajeva rezultat importacije od strane građana Rožaja koji su protivzakonito boravili u Tutinu. Tri slučaja se još uvek epidemiološki istražuju, a dva su rezultat importacije od strane vozača u tranzitu kroz Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, policija će pojačati nadzor osoba kojima je propisana mera samoizolacije kako bi bila sprečena mogućnost daljeg širenja virusa.

„NKT još jednom upozorava da se Crna Gora nalazi u situaciji kada bije bitku za dalje očuvanje javnog zdravlja uz istovremeno sprovođenje mera čiji je cilj oživljavanje crnogorske ekonomije i očuvanje radnih mesta. Stoga svako nepoštovanje propisanih mera predstavlja direktan atak na nacionalne interese, i to pogotovo na vitalne nacionalne interese kao što su očuvanje javnog zdravlja i obnova naše ekonomije“, dodaje se u saopštenju.

NKT je odlučio da se zatvori granični prelaz Vuča – Godovo na putnom pravcu Rožaje (Crna Gora) – Tutin (Srbija), u Rožajama se zabranjuju sva javna okupljanja, slavlja i grupisanja više od dve osobe, izuzev članova istog domaćinstva. Mera uključuje svadbene svečanosti i maturske proslave.

Uvodi se obaveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenim javnim površinama (pored mere obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru koja važi za celu Crnu Goru), verski obredi obavljaju se bez prisustva građana i sahrane se obavljaju u krugu porodice“, kaže se u saopštenju.

Odlučeno je da vojska, policija i nadležne inspekcije pojačaju kontrolu državne granice, a građanima Rožaja se preporučuje da bez velike potrebe ne napuštaju teritoriju opštine.

Sve o pandemiji možete čitati na stranici Koronavirus.