EU: Srebrenica jedno od najmračnijih poglavlja novije evropske istorije

Region 10. jul 202014:10 > 14:12
N1

Evropska unija saopštila je danas, povodom 25. godišnjice masakra u Srebrenici, da ostaje odlučna da pomogne Bosni i Hercegovini i celom Zapadnom Balkanu u jačanju pomirenja i prevazilaženju nasleđa prošlosti, pošto je njihova budućnost u EU bliža nego ikada.

EU je ocenila da je BiH prevalila dug put u obnavljanju poverenja, ali da napredak na putu mira i pomirenja mora da uključuje i priznanje patnji, uzajamno poštovanje i dostojanstvo, i da u tome važnu ulogu imaju svi lideri.

„Na dan 11. jula obeležavamo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja novije evropske istorije. Naša srca i misli su sa žrtvama tog tragičnog događaja, njihovim porodicama i njihovim najmilijiima i sa svima čiji su životi dotaknuti. Poštujemo sećanje na one koji su sahranjeni i na one koji se još vode kao nestali“, saopštila je EU.

U saopštenju koje su potpisali predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Visoki predstavnik Žozep Borel, navodi se da je godišnjica bolno podsećanje da Evropa pre 25. godina nije ispunila svoje obećanje da se na starom kontinentu više nikada dogoditi tragedija te vrste.

Ujedno je, kako se dodaje, i snažan signal potrebe da se čvrsto i bez izuzetka brane univerzalne vrednosti, pre svih ljudsko dostojanstvo, koje su u temeljima Unije.

„Dvadesetpet godina kasnije, naša je dužnost da se sećamo. Moramo se iskreno suočiti sa prošlošću i gledati u budućnost, odlučni da podržimo sledeću generaciju, ne samo mladih ljudi sa celog Zapadnog Balkana, u izgradnji bolje, zajedničke budućnosti“, navodi se ; u saopštenju EU.

„BiH prevalila dug put u obnavljanju poverenja, unutar, i između njenih zajednica. Ali za nastavak mira i pomirenja, važno je da taj put uključuje i priznanje patnji, uzajamno poštovanje i dostojanstvo. Svakodnevno pomirenje postalo je realnost u politici, u školama, gradskim skupštinama, u svakodnevnom životu. Lideri sa svih strana snose odgovornost da i javne poruke, kao i statue, spomenici i imena javnih mesta, ulica i trgova, doprinose toj potrazi za pomirenjem“, poručili su lideri EU.