Mladi u Crnoj Gori se najmanje pridržavaju mera protiv epidemije koronavirusa

Region 27. jul 202011:34 > 11:43
N1

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je kompleksna i izazovna, izjavio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

„Primećeno je da one opštine u kojima su mere protiv širenja koronavirusa najstrože i u kojima je nivo oboljevanja najviši imaju najbolji stepen pridržavanja propisanih, a one opštine u kojima se rizik od infekcije percipira kao nizik ili u kojima je broj slučajeva mali merese doživljavaju lagodnije“, rekao je Begić za Prvu TV.

Epidemiološka situacija u Glavnom gradu je specifična. Sve dodatno otežavaju mladi, koji se najmanje pridržavaju mera, naročito u noćnim satima.

„Ono što se dešavalo nakon 22 sata je u nama izazvalo jednu zabrinutost – iz kontrolisanih uslova kao što su ugostiteljski objekti dobar deo mladih je nastavio da se skuplja u krajnje nekontrolisanim uslovima u grupama koje prevazilazi broj koji je preporučilo Ministarstvo zdravlja“, dodao je on.

Zato je, kako je rekao, NKT, između ostalog, donelo nove mere kojima je produžen rad ugostiteljskih objekata do ponoći.

Epidemiloški je bolje i zahvalnije, objašnjava, da ljudi borave u kontrolisanim uslovima.

„Broj osoba unutar objekta za jednim stolom je strogo kontrolisan, broj osoba za jednim stolom na terasama i na spoljašnjem prostoru je takođe ograničen, nema plesanja, nema igranja, fizička distanca se mora poštovati. Imajući u vidu da je sve to propisano smatramo da je epidemiološki rizik u ugostiteljskim objektima sveden na najmanju moguću meru“, rekao je Begić.

Pod zdravstveno sanitarnim nadzorom je 3.790 osobe. To su, objašnjava Begić, kontakti aktivnih slučajeva. Ono što epidemiologe naročito zabrinjava je sve manji broj prijavljnih kontakata, jer ih oboleli nevoljnije prijavljuju.

Rizik vreba na svakom koraku, jer je broj asimptomatskih slučajeva veliki. Zato Institut insistira na nošenju maski kako na ovorenom, tako i u zatvorenom prostoru, na fizičkoj distanci i obaveznoj higijeni ruku. Samo tako se, dodaje Begić, možemo izboriti sa korona virusom koji će, kako kaže, biti među nama sve do pronalaska vakcine.

Prema najnovijim podacima koje je Institut objavio u nedelju posle podne, posle analiziranih 407 uzorka potvrđena su 52 pozitivna na koronavirus, a nije bilo prijavljeno smrtnih slučajeva.

Ukupan broj aktivnih slučajeva Kovid-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 2017.

Još vesti o koronavirusu potražite u našem LIVE BLOGU i na stranici Koronavirus.