Okolić: Nema dovoljno Hrvata prijavljenih za službu u Oružanim snagama BiH

Region 27. jul 202011:43 > 11:48
N1

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara za upravljanje resursima Mirko Okolić izjavio je da je u Oružanim snagama BiH u toku prijem 600 vojnika i da je, u proseku, više od deset Srba prijavljeno za jednu poziciju, dok su Hrvati ispod jedan odsto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih.

Okolić je naveo da je konkurs završen, deo provera je obavljen i sada bi trebalo videti kako će biti organizovana obuka i uključivanje u jedinice, i ukazao da sve zavisi od epidemiološke situacije.

Kada je reč o srpskim mestima, prijavilo se, u proseku, više od deset za jednu poziciju, kod Bošnjaka je nešto više od pet u borbi za jedno mesto, a Hrvati su ispod jedan odsto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih, rekao je Okolić za „Glas Srpske“.

On je naglasio da to potvrđuje ranije podatke da, od kada je Hrvatska ušla u EU, sve više vojnika hrvatske nacionalnosti odustaje od vojne službe.

„Videćemo da li će sada, možda samo za njih, biti ponovo raspisan konkurs, jer neće moći da ispune predviđenu kvotu. Ako i na tom konkursu bude isto, moramo se suočiti sa činjenicom da ih nema dovoljno zainteresovanih za Oružane snage BiH“, ukazao je Okolić i dodao da će mesta najverovatnije ostati upražnjena jer je aktima propisano da se pozicije popunjavaju na osnovu popisa iz 1991. godine, što ne bi bilo dobro narušavati.