Radne grupe iz Srbije i Republike Srpske pripremaju zakon o zaštiti ćirilice

Region 27. jul 202014:12 > 14:29
N1

Ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić najavila je da će u utorak, 28. jula, biti održan prvi radni sastanak Radne grupe predstavnika Ministarstva prosvete i kulture RS i Pedagoškog zavoda Srbije, na kojem će se razgovarati o zakonu o zaštiti ćirilice.

Kako navodi RSE, usvajanje zakona u identičnom tekstu u Republici Srpskoj i Srbiji, u četvrtak 23. jula, su u Banjaluci najavili član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Natalija Trivić je izjavila kako zakon „neće ugroziti konstitutivnost druga dva naroda u tom entitetu BiH, niti značiti posebnost jednog pisma“.

„Tim dokumentom se želi zaštiti ćirilica, kao pismo koje je u upotrebi i u Republici Srpskoj i u Srbiji, kroz identične tekstove zakona, ne narušavajući konstitivnost naroda u RS. Ne govorimo ovde o posebnosti jednog jezika, niti radimo nešto što je u suprotnosti sa Ustavom, ali imamo pravo da na bolji način definišemo promociju jezika, pisma, pa i sve ono što je identitet srpskog naroda“, kazala je Trivić.

Ministarstvo za kulturu i informisanje Srbije sačinilo je 2018. godine Predlog izmena zakona o jeziku i pismu, čiji je cilj, kako je navedeno, da se zaštiti ćirilica.

Izmene i dopune, između ostalog, predviđaju da se celokupna komunikacija državnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave mora voditi na srpskom jeziku i ćirilicom, a isto važi i za obrazovne i naučne, kao i medije čiji osnivač je država i koji imaju državni kapital, ali i za elektronske medije s nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama.

„Ćirilica će biti obavezna i za sva javna poduzeća i ustanove i preduzeća s većinskim državnim kapitalom, kao i za profesionalna i strukovna udruženja koja predstavljaju svoje područje na nacionalnom i međunarodnom nivou“, jedna je od predloženih izmena.

Predloženi zakon definiše latinicu kao pomoćno pismo, uz obavezu da ćirilica ima prednost.