Video samit u Vašingtonu o Zapadnom Balkanu, učestvuje Vučić

Region 27. jul 202019:25 > 19:32
Logo

Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, učestvovaće u sredu na video samitu u Vašingtonu koji organizuje Atlantski savet, posvećenom konkretnim potezima za unapređenje regionalne ekonomske saradnje i privlačenje stranih investicija.

Kako je objavljeno na sajtu Atlantskog saveta, na samitu, pored Vučića, učestvuju i kosovski premijer Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Ovi značajni koraci će, kako se dodaje, pomoći ekonomskom oporavku nakon pandemije korona virusa sa većim mogućnostima ekonomskog razvoja.

„Očekivane ekonomske i socijalne posledice pandemije Kovid-19 na Balkanu zahtevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa njom“, navodi Atlantski savet koji očekuje dogovor lidera Zapadnog Balkana o većoj ekonomskoj saradnji, uključujući slobodan protok robe, ljudi i usluga preko granica u regionu.

Atlantski savet, kako se ističe, organizuje samit o partnerstvu za Zapadni Balkan kako bi olakšao i promovisao konkretne korake među liderima, u cilju regionalne ekonomske integracije koja može da podstakne ekonomski oporavak posle pandemije, dugoročno poboljša konkurentnost regiona i ojača njegovu privlačnost za investitore.

„Opipljive mere dogovorene na samitu, povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge, poslaće važnu političku poruku o evroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvesnosti“, zaključuje Atlantski savet.