Bilčik od vlasti u Crnoj Gori traži fer i slobodnu izbornu kampanju

Region 28. jul 202011:37 > 11:40
N1

Crnogorske vlasti tokom održavanja izbora treba da garantuju slobodnu i fer kampanju, ali i zdravstvenu bezbednost svih birača zbog pandemije koronavirusa, poručio je u izjavi za RTCG predsedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik.

Naglašava da, iako neće biti fizički prisutan u Crnoj Gori tokom izbora, Evropski parlament će izbliza pratiti političku situaciju u toj zemlji.

„Mi u Evropskom parlamentu ćemo pratiti izjave i ocene OEBS. Odluka o održavanju, kao i odgovornost za datum izbora u potpunosti je u nadležnosti crnogorskih vlasti“, ocenio je kopredsedavajući POSP Vladimir Bilčik (EPP).

On poručuje da uz ustavne preduslove, tokom organizovanja izbora za vreme aktuelne pandemije, crnogorske vlasti treba da uzmu u obzir epidemiološku situaciju i zdravlje svih građana Crne Gore.

„Važno je da vlasti garantuju uslove za slobodnu i fer kampanju, posebno u medijima, budući da tradicionalne forme kampanje, uključujući mitinge velikih razmera“, naglasio je Bilčik.

Komentaričući specifični ambijent u kome će glasanje biti održano, u kontekstu epidemije koronavirusa, Bilčik je ocenio da je podjednako važno da nadležni u Crnoj Gori garantuju zdravstvenu bezbednost svih birača tokom glasanja.

„Kao što smo i svedočili u proteklim nedeljama u Severnoj Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Poljskoj ili Francuskoj, moguće je održati izbore u Evropi uz potrebne bezbednosne mere i očekujemo da će crnogorske vlasti slediti najbolju moguću praksu iz ovih izbornih utakmica“, rekao je Bilčik.

Pandemija je, kako objašnjava, zaustavila sve spoljne aktivnosti Evropskog parlamenta, tako da ta evropska intitucija neće nadgledati izbore u Crnoj Gori 30. avgusta.

„Iako mi je žao što neću lično biti u Crnoj Gori uoči parlamentarih izbora, uveravam vas da mi u Evropskom parlamentu izbliza pratimo političku situaciju tokom poslednih meseci i radujemo se zajedničkom radu sa novim Parlamentom u Podgorici na napretku u ispunjavanju evropske perspektive Crne Gore“, istakao je kopredsedavajući POSP za Crnu Goru.

Dodao je da će misija OEBS biti zadužena da prati i nadgleda izbore u Crnoj Gori, i da će Evropski parlament pratiti izjave i ocene te organizacije.