Hrvatski Sabor o obnovi Zagreba, poslanici sa maskama i iza pleksiglasa

Region 28. jul 202012:56 > 13:02
Jurica Galoic/PIXSELL

Predsedništvo Sabora Hrvatske je pre početka sednice, na kojoj se raspravlja o predlogu Zakona o obnovi Zagreba i okoline nakon potresa, jednoglasno dogovorilo način rada Sabora u uslovima pandemije, koji podrazumeva da svi poslanici nose maske.

„Maske nisu apsolutna zaštita, ali smanjuju rizik zaraze. Stavili smo na glavnu govornicu pleksiglas. Predsednici klubova i predsednik Vlade moći će da govore bez maske. Nakon svakog govora pleksiglas će se obrisati“, izjavio je predsednik sabora Gordan Jandroković i dodao da će, ako se zdravstvena situacija promeni, uvesti strože mere.

Predsednik Kluba poslanika HDZ Branko Bačić izjavio je novinarima uoči sednice Sabora kako očekuje da će predsednik Sabora predložiti obvezu nošenja maski u Saboru i da ne vidi razlog da se neko inati i ne stavlja masku dok je u skupštinskoj sali, prenela je Hrvatska televizija.

Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, Saboru je nasvojoj prvoj sednici predložila nova Vlada.

„Taj zakon treba da obezbedii temeljne principe organizirane obnove po svim pravilima struke i na način da se sačuva istorijska i umetnička vrednost Zagreba“, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, izražavajući želju da se o zakonu postigne što širi konsenzus i s drugim strankama i sa svim učesnicima obnove.

Po predloženom zakonu, koji ide u prvo saborsko čitanje, konstrukcijsku obnovu zgrada finansirala bi Vlada 60 odsto, a po 20 odsto vlasnici i lokalne samouprave.

Biće formiran i fond za obnovu koji će, osim same obnove, biti zadužen i za prikupljanje sredstava i predstavljaće svojevrstan jednošalterski sistem za sve građane koji su pogođeni potresom.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.