Jovan Vukotić pušten na slobodu, pa uhapšen, pa ponovo pušten

Region 28. jul 202013:34 > 17:30
MUP Srbije

Viši sud u Podgorici uvažio je predlog odbrane da se Jovanu Vukotiću ukine pritvor, tako da je on pušten na slobodu. Vukotić je zatim opet uhapšen oko 13 časova, ali i ponovo pušten na slobodu, potvrdili su njegovi pravni zastupnici za podgoričke Vijesti, navodeći da je predsednik kotorskog Osnovnog suda Branko Vučković uvažio njihovu žalbu.

Vukotićevi pravni zastupnici rekli su Vijestima da ga je policija danas uhapsila greškom i sprovela u zatvor, zbog čega je ponovo pušten na slobodu.

On je uhapšen oko 13 sati, nepun sat nakon što je jutros izašao iz Istražnog zatvora, u kom je bio zbog optužbi za pokušaj ubistva navodnih pripadnika kavačkog klana Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Posle informativnog razgovora policija ga je uhapsila i nakratko vratila u spuški zatvor, uprkos tome što on nije mogao biti odveden na izdržavanje kazne. Njegovi branioci istakli su da je to da Vukotić ne može biti uhapšen, jasno precizirano rešenjem kojim je Srbija odobrila njegovo izručenje.

Naime, kako ističu, u tom dokumentu piše da on ne može biti krivično gonjen za drugo krivično delo, niti podvrgnut izvršenje zatvorske kazne.

Vukotićeva braniteljka Zora Dobričanin Nikodinović izjavila je danas, nakon puštanja njenog klijenta iz zatvora Spuž. da je on pušten na slobodu „posle gotovo dve mukotrpne godine utamničenja, koje je poprimalo dimenzije progona – što u Srbiji, što u Crnoj Gori“.

„Za njega često nisu važili ni zakoni ni ustavi ni Evropska konvencija o ljudskim pravima, a ni drevno pravilo Dušanovog zakonika: ‘Sve sudije da sude po zakoniku…'“, izjavila je Dobričanin Nikodinović.

Ona je ocenila da odluke Višeg tužilaštva o saglasnosti sa predlogom za ukidanje pritvora i Višeg suda u Podgorici o ukidanju pritvora, „daju nadu da ipak postoji svetlost na kraju tunela“.

U pritvoru je bio od 8. februara, kada je iz Srbije izručen Crnoj Gori.