Predsednik Opštine Herceg Novi: Otvoriti granicu sa Srbijom za spas sezone

Region 28. jul 202018:40 > 18:49
Anadolija/Miloš Vujovic

Predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić pozvao je Vladu Crne Gore i Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti da odrede datume otvaranja granica sa Srbijom i Rusijom, kako bi se spasio ostatak turističke sezone.

„Crna Gora doživljava krah turističke sezone, koji bi značajno moglo ublažiti otvaranje granica sa Srbijom i Rusijom, zbog čega pozivam državne organe da razmotre svoje odluke i pod određenim uslovima dozvole ulazak građana iz tih zemalja“, naveo je Katić u saopštenju.

On je pozvao Vladu i NKT da odrede datume otvaranja granica sa tim državama, iz kojih dolazi najveći broj turista, uz jasne epidemiološke standarde koje je potrebno ispuniti da bi njihovi državljani ušli u Crnu Goru.

Katić je, takođe, pozvao Vladu da intenzivira bilateralne odnose kako bi ove zemlje otvorile svoje granice prema Crnoj Gori i da bi bili ostvareni uslovi za obnovu međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

„Važno je poboljšati odnose sa zemljama koje su naši najznačajniji turistički partneri, a to su, pre svega, Srbija, Bosna i Hercegovina i Rusija. Turisti iz tih zemalja tradicionalno ostvaruju najveći broj noćenja i crnogorska državna vlast toga mora biti svesna. U ovakvoj situaciji ne sme biti prostora za donošenje politički motivisanih odluka i podizanje tenzija“, poručio je Katić.

Katić je rekao da je rizik od širenja virusa realnost sa kojom se svaka država suočava prilikom donošenja odluke o otvaranju granica, a da su donosioci odluka odgovorni da na taj izazov odgovore na adekvatan način, što u Crnoj Gori do sada, kako smatra, nije bio slučaj.

On je pozvao državne organe da se ugledaju na praksu susedne Hrvatske, ali i drugih zemalja Evrope, koje su našle modele da u isto vreme sačuvaju i sezonu i bezbednost građana.

„Zdravlje je svima prioritet, ali ako su zemlje regiona i Evrope mogle da omoguće dolazak turista i sada ostvaruju značajan broj poseta, nema smisla da i Crna Gora ne uradi isto. Primera radi, turisti iz Srbije, koji su tradicionalno naši najbrojniji gosti, sada mogu da letuju u Hrvatskoj, a u našu državu ne mogu da uđu“, dodao je Katić, prenosi RTCG. 

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.