Pomoćnik ministra zdravstva: BiH preti španski scenario

Region 28. jul 202020:16 > 20:28
Fena

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva BiH Goran Čerkez upozorio je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH na potrebu konstantne kontrole naredbi i mera i rekao da državi preti španski scenario u vezi s koronavirusom, ako se ovako nastavi.

„Stanje je veoma loše. Obezbedili smo 90 odsto opreme i sistem i dalje odgovara tome. Dobili smo 12,6 tona zaštitne opreme od Svetske zdravstvene organizacije, a očekujemo oko 100.000 testova naredne sedmice“, dodao je on. 

PROČITAJTE I:

„Mere koje su kvalitetno i pravovremeno donesene, dve sedmice pre Hrvatske, nisu ugrožavale ekonomiju, ali one nisu poštovane i trebalo je da idemo na restrikcije. Zakazale su inspekcije, jer da smo imali stalnu kontrolu mera danas bi ekonomija disala punim plućima“, rekao je Čerkez.

On smatra da je BiH „igrala otvoreno“ i da se, možda, previše otvorila.

„Sada imamo sa istočne strane masovni uvoz obolelih. O tome neko treba da misli i da donosi mere. Ne možemo da žmurimo i da ne smemo to da kažemo“, kazao je Čerkez.

On je istakao da se nekažnjavanjem onih koji krše mere kažnjavaju svi koji ih poštuju.

„Ako se ovako nastavi imaće španski scenario i onda ćemo se pitati zašto nismo radili posao. Pozovite kantone da počnu da rade poslove koji se odnosi na njih, da dostavljaju informacije i da mi planiramo“, poručio je Čerkez.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.