Hrvatska obeležava Dan pobede, u Kninu i ministar iz SDSS Boris Milošević

Region 05. avg 202010:43 > 11:03
Izvor: N1

U Kninu je, u prisustvu hrvatskog državnog vrha na čelu s predsednikom Zoranom Milanovićem, održana centralna manifestacija obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja. Svečanosti su prisustvovali svi članovi hrvatske vlade, a prvi put i visoki predstavnik srpske nacionalne manjine, potpredsednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević.

Prisustvo Miloševića je u Zagrebu ocenjeno kao „snažna i važna poruka pomirenja“ u odnosima Hrvata i srpske manjine, ali i Hrvatske i Srbije.

U vreme mandata predsednika Ive Josipovića, na manifestaciji povodom godišnjice Oluje u Kninu je 2012. bio predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, ali on nije bio izabrani politički predstavnik Srba.

Program je počeo zvonjavom crkvenih zvona, kojom se simbolično obeležava ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom opreracije Oluja, a na kninskoj tvrdjavi podignuta je hrvatska zastava.

Zbog epidemioloških mera na Tvrdjavi su samo učesnici programa, dok se državni vrh i ostale zvanice nalaze na kninskom trgu odakle su putem video bima pratili podizanje zastave. Potom je ispaljeno 25 počasnih plotuna i pročitana su imena poginulih i nestalih učesnika operacije.

Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: N1
Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Izvor: N1
Izvor: N1

Zastavu na tvrdjavi podigli su pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su je na istom mestu podigli i 1995. godine.

Na kninskom trgu su se obratili predsednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković i predstavnik hrvatskih branitelja, penzionisani general Ante Gotovina.

Plenković je, između ostalog, rekao da je „važno da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svoga naroda“.

“Uvek je poseban osećaj govoriti iz drevnog Knina, kolevke hrvatske državnosti, grada simbola hrvatske slobode, pobede u Domovinskom ratu. Tu pobedu najbolje simbolizuje slika dr Franje Tuđmana kako na Kninskoj tvrđavi ljubi hrvatsku zastavu“, rekao je na početku svog govora hrvatski premijer.

Danas, 25 godina posle, kazao je, vreme je da se sagleda slojevitost zbivanja.

„Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svoga naroda“, kazao je i naglasio da je nužno iskazati pijetet prema svakoj nedužnoj žrtvi, svih nacionalnosti, i prema nevinim srpskim žrtvama.

„Time ne umanjujemo pobedu u Oluji, naprotiv, time pokazujemo velikodušnost pobednika. Iskreno pomirenje može se graditi samo na istini“, kazao je Plenković.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je na obeležavanju Dana pobede u Kninu da je Hrvatska vojska izvojevala pobedu u Domovinskom ratu devedesetih godina, ali da je bilo i grešaka koje će, kaže, služiti kao lekcija. On je pozdravio dolazak potpredsednik Vlade Hrvatske iz SDSS-a Borisa Miloševića u Knin.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović sinoć je u Kninu odlikovao više hrvatskih ratnih zapovednika i poručio da su ratovi gotovi i da ih je Hrvatska za jedno dugo razdoblje dobila.