Milanović: Bilo je grešaka u ratu, to je velika lekcija za nas u ljudskom smislu

Region 05. avg 202010:48 > 12:16
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je na obeležavanju Dana pobede u Kninu da je Hrvatska vojska izvojevala pobedu u Domovinskom ratu devedesetih godina, ali da je bilo i grešaka koje će, kaže, služiti kao lekcija. On je pozdravio dolazak potpredsednik Vlade Hrvatske iz SDSS-a Borisa Miloševića u Knin.

Hrvatska slavi Dan pobede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. godišnjicu vojne operacije Oluja. Centralna svečanost održava se u Kninu u prisustvu državnog vrha.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je svim hrvatskim građanima čestitao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan hrvatskih branitelja.

„Čast mi je, ovo nije fraza, i posebna prilika govoriti na 25. godišnjici velike pobede. To je dugo razdoblje u životu čoveka. Deca tad rođena danas su formirana. U 25 godina odnosi među državama i u svetu se menjaju. U ovih 25 godina odmakli smo daleko i nismo isto društvo kao onda. O tome dobro govori i govor predsednika Vlade koji toplo pozdravljam i verujem da će se pretočiti u stvarnost, život i kulturu srca koje će nas obeležavati kao naciju“, kazao je Milanović.

POVEZANE VESTI

Kako je rekao, „25 godina je voda duboka, vreme je da se u njoj ogledamo“.

„I nije nužno govoriti o zajedništvu, ali da budemo zajedno, da razgovaramo o stvarima koje nas spajaju i dele, da gledamo različitim pogledom, to nisu nužno uvek isti pogledi. Bitno je da se razgovara. Zato neću ponavljati ono što su rekli jer puno toga je rečeno“, rekao je Milanović.

Podsetio je na izreku: „U ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobedi velikodušnost i u miru dobra volja“.

„Kako univerzalno i primjenjivo na naš put! U ratu koji je nametnut, u kojem su nas napali, u ratu koji nismo hteli, bili smo od prvog trenutka zatečeni. Rat se dogodio u treptaj oka. Jako je teško bilo znati što je pred tobom, predvideti tuđe reakcije i graditi Hrvatsku vojsku. To je zadatak koji je rađen punih pet godina i predvodio ga je prvi hrvatski ratni predsednik Franjo Tuđman. Posao koji je tad napravljen, nešto je iz čega bi Hrvatska mogla učiti. Ta pobeda nije pala s neba, ona nije slučajna nego je rezultat rada, planiranja, koncentracije, inteligencije, stotina tisuća ljudi…“, naveo je Milanović.

Kao u mnogim ratovima, odlučuje malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Drugi gledaju, komentarišu i ubiru plodove tuđeg rada. Tako je bilo, tako će i biti, dodao je.

„Rat je počeo porazom, teškim mukama, prognanicima. U tom ratu otpor je u početku izgleda kao uzaludan. Tu fazu je Hrvatska odživjela. Pobedu su uzeli naši hrabri vojnici, njihovi zapovednici u celoj Hrvatskoj, i u toj pobedi smo trebali biti velikodušniji i organizovaniji. Nikad, srećom, nismo potonuli u ponor moralne katastrofe, a to se u istoriji nekih naroda događalo. Grešaka je bilo, bilo je zločina koji su nas kasnije koštali. Sve te priče o zajedničkom zločinačkom poduhvatu koje ne trebaju racionalnu analizu, to je posledica grešaka koje smo, nažalost, napravili u prvim mesecima nakon veličanstvene pobede. Velika lekcija za nas. Velika lekcija u ljudskom smislu. Hrvatska država je kasnije ispravila tu grešku, ali jedan teret ostaje. Zato posebno cenim prisutnost potpredsednika Vlade (Boris MIlošević), jer doći ovde i slaviti i pridružiti se Hrvatima, to nije matematička linearna jednačina, to je arhitektura srca i duboko emocionalno pitanje“, rekao je Milanović.

Kaž i da je Hrvatska odmakla „na svom putu“., „Evropska smo država, sve smo bolji u javnim poslovima, moramo biti još bolji“, kaže.

„Dolazim do hrvatsko-srpskih odnosa. Stotinu godina ti odnosi su komplicirani, najblaže rečeno. Bila je Jugoslavija koja više nikad neće biti. U početku najveća brana hrvatskom narodu da ne bude raskomadan između Italijana, Mađara, Karađorđevića… Izjalovio se taj napor. Bilo je sukoba, krvoprolića, građanskih ratova i nakon toga nikako da uđemo u fazu normalnih odnosa u kojima će prevladavati poštovanje, konstruktivnost, kao da smo i dalje opterećeni stvarima koje su posledica agresije devedesetih. Znam da govorim iz pozicije Hrvata, ali mi smo tu, naša dobra volja i vera postoje, želimo sarađivati, raditi, poslovati, želimo znati da kad naši ljudi rade u Srbiji, da će sud biti nepristran ako dođe do problema. Želim da uđemo u novu paradigmu odnosa. Odnosi ta dva naroda na ovim prostorima jako su važni, a kad se prepucavamo, niko nam ne radi o glavi, drugi nas ne primećuju, ti odnosi moraju biti bolji. Daću sve što kao hrvatski predsednik mogu i smem“, izjavio je Milanović u svom govoru.