Dok Hrvatska pozdravlja posetu Miloševića Kninu, iz Srbije stižu osude tog čina

Region 05. avg 202018:21 > 18:24
Izvor: N1

Odlazak potpredsednika hrvatske Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića u Knin, izazvao je različite reakcije u Beogradu i Zagrebu. Predstavnci hrvatske vlasti takav potez ocenjuju kao priliku za pomirenje. Pojedini u Srbiji poručuju da Miloševićeva poseta neće promeniti ništa.

POVEZANE VESTI

Na svečanosti u Kninu povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti u prvim redovima hrvatski državni vrh. Tik uz njih po prvi put i visoki predstavnik srpske nacionalne manjine, potpredsednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević.

„Emocije su još sveže, čuo sam poruke pomirenja, mira i budućnosti i tako svoj dolazak smatram zalogom za budućnost i smatram da je ovo samo prvi korak“,  istakao je Milošević.

„Za prvi korak“, podrška Miloševiću stiže od predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

„Jer doći ovde i slaviti, a ovo je proslava, ovo nije komemoracija, mi se ovde radujemo i slavimo svojim uspesima, doći ovde i pridružiti se Hrvatima u proslavi jednog datuma to nije matematička linearna jednačina, to nije algoritam to je arhitektura srca i duboko emocionalno pitanje i to nije mala stvar“, smatra Milanović.

I dok potez Borisa Miloševića, pojedini u Zagrebu ocenjuju i kao „snažnu poruku pomirenja“ u odnosima Hrvata i srpske manjine, ali i Hrvatske i Srbije, u Beogradu se čuje drugačiji ton.

„Odlazak na proslavu Oluje ja mogu da uporedim samo sa nastojanjem u neka stara vremena kada nasilnici u porodici nisu bili kažnjavani kada se smatralo da otac u porodici ima pravo da tuče, da ubija članove svoje porodice, sa nastajanjima okoline da objasne ženi koja je maltretirana mnogo bolje da ostane sa nasilnikom, da bi joj bilo gore ako bi nasilnika osudili, dakle ovo nije pomirenje“, ocenio je istoričar Čedomir Antić.

„Ja ne mislim da je trebalo da ide, mi smo i ranije imali slične gestove, podsetiću da se bivši predsednik Srbije Boris Tadić poklonio u Ovčari, sećate se i Vučićevog nošenja cveća predsednici Kolindi Grabar Kitarović, ali to je jedna politička kozmetika iza koje suštinski se ništa nije promenilo“, smatra Filip Švarm, urednik nedeljnika „Vreme“.

A oni koji su pre 25 godina proterani iz Hrvatske, posetu Kninu predstavnika srpske manjine, ocenjuju kao neprihvatljivu.

„Ja bih ga nazvao činom očajnika, odlazak Borisa Miloševića u Knin na proslavu Oluje je događaj koji nas je najviše potresao, neshvatljivo je da iz našeg ugla gledanja da neko tamo ode i da prisustvuje proslavi jednog takvog događaja“, izjavio je Dragan Pjevač, iz Koordinacije udruženja porodica nestalih.

Inače, u vreme mandata predsednika Iva Josipovića, na manifestaciji povodom godišnjice Oluje u Kninu je 2012. bio predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, ali on nije bio izabrani politički predstavnik Srba.