Šef hrvatske diplomatije: Vučić na liniji Miloševićeve velikosrpske politike

Region 07. avg 202021:05 > 21:08
N1

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman odbacio je optužbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je operacija "Oluja" bila najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svetskog rata i ocenio da je taj stav na liniji "poražene velikosrpske Miloševićeve politike, čije su najveće žrtve Srbi u Hrvatskoj".

„Nama je žao da je političko vođstvo u Beogradu još na liniji poražene velikosrpske politike Slobodana Miloševića i ovo uplitanje u unutrašnja politička pitanja druge države je protivno temeljnim načelima međunarodnih odnosa i međunarodnog prava“, rekao je Grlić Radman novinarima u Baškoj Vodi, reagujući na današnje Vučićeve poruke o obeležavanju godišnjice „Oluje“.

Grlić Radman je, kako prenosi agencija Hina, rekao da su upravo Srbi u Hrvatskoj žrtve te politike koja je poražena u akciji „Oluja“, koja je bila legitimna i temeljila se na svim relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Oluja je sprečila etničko čišćenje i humanitarnu katastrofu u Hrvatskoj i BiH, a upravo za vreme ‘Krajine’ sprovođeno je etničko čišćenje od vođstva pobunjenih Srba koji su proterali s tog prostora sve Hrvate i nesrbe, a ovom akcijom (Olujom) ta je teritorija ponovo dovedena u upravno-pravni poredak Republike Hrvatske“, poručio je Grlić Radman.

On je naglasio da Srbima više ne treba „mentor sa strane“ i da „Srbi u Hrvatskoj svoja pitanja rešavaju u institucijama uključeni u hrvatsko društvo“.

„Tome u prilog ide i da je sadašnji potpredsednik vlade gospodin Boris Milošević iz reda srpske nacionalne manjine“, istakao je Grlić Radman, odgovarajući na Vučićeve zamerke vodstvu Srba u Hrvatskoj zbog toga što je Boris Milošević prisustvovao 25. ogodišnjici „Oluje“ u Kninu.

Na pitanje kako komentariše protivnike Plenkovićeve vlade u Hrvatskoj koji traže da Hrvatska blokira pristupne pregovore Srbije s Evropskom unijom, Grlić Radman je rekao da Hrvatska kao odgovorna članica NATO i EU želi da podeli svoja iskustva evropskih vrednosti i vladavine prava „i sa Srbijom“, s kojom, kako je rekao, želi „dobrosusedske odnose“.

„Kao što je Hrvatska obezbedila na osnovu međudržavnog sporazuma zastupanje Srba u Hrvatskom saboru tako mi očekujemo jednako recipročno zastupanje prava Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji“, o čemu je hrvatsko vodstvo nedavno razgovaralo i s predsednikom Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata Tomislavom Žigmanovim, rekao je on.

Hrvatski šef diplomatije ponovio je da o 1.869 nestalih i logorašima „Srbija mora dati odgovor“ i da , nakon što se konstituše Vlada Srbije, treba sesti za sto i razgovarati „o ovim temama kao dobri susedi u duhu dobre volje“.

Na pitanje da li su Vučićeve izjave u kojima optužuje Hrvatsku, zapravo, namenjene javnosti u Srbiji i smirivanju političke uzavrelosti u toj zemlji, Grlić Radman je rekao kako je „za političko liderstvo to smirivanje određenih tenzija kratkotrajno“ jer Srbija se mora suočiti s prošlošću.