Crna Gora i dalje čeka konačne rezultate, opozicija pregovara u "prvoj brzini"

Region 04. sep 202017:17 > 17:17
REUTERS/Stevo Vasiljevic

Dok su zvanični rezultati izbora u Crnoj Gori još uvek na čekanju, opozicija koja je izašla u tri odvojene kolone poručuje da su razgovori o zajedničkom formiranju nove vlasti počeli i da je, za sada, sigurno da se broj ministarstava u budućoj vladi neće menjati, ali da će njima upravljati eksperti. Iako se pojedini mediji poslednjih dana bave spekulacijom da bi Đukanovićev DPS mogao da pridobije koaliciju Crno na bjelo i tako ostane na vlasti, lider te koalicije Dritan Abazović, negirao mogućnost takvog scenarija.

„Najbolja stvar koja se mogla desiti Crnoj Gori je da je DPS prošlost“, kaže Dritan Abazović.

A znači li to da je najbolja stvar koja se Crnoj Gori dešava u sadašnjosti ta, da žurbe nema. Naime, trojica lidera opozicije poručuju da su razgovore o novoj vlasti počeli – upoznavanjem i stvaranjem poverenja. Imaju li tri ideološki različite partije izglede za čvrstu saradnju?

„Ja ću vas podsetiti kako se rušio režim Slobodana Mloševića, bio je DOS koji je imao 50 stranaka i sve su bile ideološki različite. Razumem i pogotovo je to u regionu čudno kako sada crno na belo sa nekim, sa nekim… ali sigurno da može, sigurno da će biti puno izazova, ali ja kažem mi moramo da udovoljimo većinskoj volji građana Crne Gore“, rekao je Abazović.

Za sada se opozicija dogovorila da se broj postojećih ministarstava neće menjati, kažu, da se ne bi gubilo vreme. Objašnjavaju da recimo resor ekonomije ne može voditi političar, već ekonomista i da se trenutno dogovaraju koji su to kriterijumi koje svaki od budućih ministara mora da ispuni.

„Kako vreme bude prolazilo biće sve jasnije da ne može samo politika da dominira nad strukom i potrebama naroda. Promena vlasti uvek je dobra, mi ovde doživljamo ako nekoga smenite potop će se desiti, neće, desiće se boljitak, a taj boljitak će obezbediti eksperti“, navodi Zdravko Krivokapić.

I lider treće opozicione kolone, za sada, ne otkriva ništa konkretno, osim da je dogovor opozicije o formiranju nove vlasti izvestan.

„U novoj vlasti neće biti mesta za kriminal, korupciju i javašluk, kao ni za nameštene tendere, korupitvne ugovore i mnogo čega drugog. Pravda mora da uđe u temelj savremene i demokratske Crne Gore, ali nikakvog revanšizma neće i ne sme biti“, kazao je Aleksa Bečić, lider koalicije „Mir je naša nacija“.

Opozicija očekuje da se državna izborna komisija sa konačnim rezultatima oglasi u ponedeljak, ne očekuje konflikte i opstrukcije Milovog DPS-a i najavljuje da će u što kraćem roku predložiti mandatara. Možda, ipak, bude žurbe.