Otkriven spomenik miru u Srebrenici, bez Bošnjaka na ceremoniji

Anadolija

U Srebrenici je danas svečanom ceremonijom u rad puštena gradska fontana i otkriven "Spomenik miru".

„Ovo je ideja koja je podržana od svih političara u Srebrenici i naišla je na ogromnu pohvalu i podršku svih ambasada i ambasadora koji su dolazili u Srebrenicu, jer su smatrali da jedna takva poruka ide odavde. Predlog je usvojen na Skupštini opštine Srebrenica“, kaže Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica.

Oko izgradnje „Spomenika miru“ u proteklom periodu bilo je dosta sporenja, jer su Bošnjaci bili protiv.

„Uvek u Srebrenici, kada se pojavi neka lepa stvar, postoje i oni neki koji žele da pokvare, da umanje lepotu toga, ali postoje i oni koji žele odavde da pošalju poruku mira, ljubavi, suživota, razvoja Srebrenice i mi ćemo u tom pravcu nastaviti. Ono što nema alternativu to je mir, i svako ko ima razuma u miru vidi spas, prosperitet“, kaže Grujičić.

Današnjoj svečanoj ceremoniji nisu prisustvovali predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti.

„Žalosno je to što uvek neko bojkotuje čak i oni koji su podržali ovu ideju, ali ogroman je pritisak na Bošnjake u Srebrenicu pogotovo u ovom predizbornom periodu, kada su osetljive teme onda Sarajevo uđe više u Srebrenicu nego što je to inače, umesto da pomogne Srebrenici, Bošnjacima, uvek se vrate da pokvare što smo zajednički uradili. I ovog puta je to tako. Tako da ljudima koji žive ovde ne mogu da uzmem za zlo, jer bi bili kasnije pod velikim pritiskom, bili bi okarakterisani kao izdajnici, i pored želje da budu ovde oni nisu došli“, rekao je Grujičić.

Otvaranju „Spomenika miru“ prisustvovao je, između ostalih, ministar zdravstva u Vladi RS-a Alen Šeranić.

„Mir je vrlo važan za ovaj grad, za ovu zemlju, za region. Mir je put koji počinje sporazumima, a nastavlja se kroz naše razumevanje. Činjenica je da želimo prosperitet i napredak i samo u miru, suživotu možemo to da dobijemo“, rekao je Šeranić.

Anadolija

Bošnjaci se od ranije protive ovom spomeniku, iako su odbornici u skupštini podržali ideju izgradnje, ali smatraju da se nisu stekli uslovi za realizaciju.

„Mir nema alternativu i Bošnjaci su to svojim povratkom nakon genocida pokazali. Mislim da je ideja o spomeniku otišla u pogrešnom smeru, da je to isforsirano zbog izborne godine. Na kraju je taj spomenik izgubio smisao, a vidimo i da su inicijatori same izgradnje, to je OHR, na kraju digli ruke od toga“, kaže za Anadoliju zamenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Podsećamo, na inicijativu kancelarije visokog predstavnika u BiH, koju je podržao aktuelni načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, Skupština opštine Srebrenica 2019. godine donela je odluku o izgradnji „Spomenika miru“ u Srebrenici koji je danas i otkriven u povodom Međunarodnog dana mira koji se obeležava 21. septembra.