U Sloveniji ubuduće bez kupovine nedeljom, uz retke izuzetke

Region 30. sep 202011:53 > 11:56
Izvor: Shutterstock

Prodavnice u Sloveniji biće ubuduće zatvorene nedeljom i državnim praznicima, kada za dve nedelje stupi na snagu zakon za koji je u parlamentu, osim poslanika vladajuće koalicije, glasalo i dosta poslanika iz opozicionih stranaka.

Izmenama Zakona o trgovini, za čije su usvajanje u parlamentu u utorak glasala 72 od 88 poslanika, uz retke izuzetke se zabranjuje rad prodavnica nedeljom i praznicima.

Od zabrane su izuzete prodavnice s prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i bolnicama, prenosi portal Indikator.

Takođe, nedeljom i državnim praznicima biće otvorene i ostale manje radnje površine do 200 kvadratnih metara, ako u njima poslove obavljaju trgovački subjekti, odnosno njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i penzioneri.

Pitanje da li prodavnice treba da budu zatvorene nedeljom i praznicima dugo je već aktuelno u Sloveniji. Njime se bavio Ustavni sud, a još 2003. građani su o tome pitani i na referendumu. Zabranu rada nedeljom tada je podržalo nešto više od 57 odsto glasača koji su izašli na birališta.

Privredna komora Slovenije se protivi usvojenim izmenama Zakona, a najavila je i mogućnost ocene ustavnosti zakonskog rešenja.