Đukanović: Jedva čekam da se Knežević vrati u Crnu Goru, ne plašim se prijava

Region 30. sep 202020:13 > 20:49
Izvor: AFP/Savo Prelević

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, gostujući u Pressingu, reagovao je na biznismena Duška Kneževića koji ga optužuje za višegodišnju korupciju i koji je juče, gostujući na N1, naveo da je DPS-u dao milione, rekavši da jedva čeka da se on vrati u Crnu Goru. Ne plaši se, kaže, krivičnih prijava koje najavljuje i crnogorska opozicija protiv njega, a kaže da je sve vreme, za ovih 30 godina na vlasti, "bespogovorno poštovao" ustavno-pravni sistem Crne Gore.

POVEZANE VESTI

Biznismen i predsednik Atlas grupe Duško Knežević, gostujući juče u emisiji Pressing Jugoslava Ćosića, optužio je Mila Đukanovića za višegodisnju korupciju. Kaže da je spreman da odgovara za ono što je uradio, ali i da je Đukanoviću „bolje da napusti zemlju što pre“. „Mislim da je nemoguće da Đukanović ostane na vlasti. Što se mene tiče, ja sam spremio dosta dokaza, neću stajati u obračunu s Đukanovićem, dok ne ode u zatvor ili napusti zemlju“, kaže Knežević.

Reč je o čoveku koji je pod nekoliko optužnica Specijalnog tužilaštva u Crnoj Gori, reč je o čoveku koji je bio do pre 10 ili 15 dana na međunarodnoj poternici Interpola, reč je o čoveku koji je pod strogom nadzorom u Londonu, londonske vlasti su  donele odluku da mu zabranjuju prilaz aerodromima i železničkim stanicama, da kojim slučajem ne bi izmakao njihovom nadzoru, u proceduri je odlučivanje o njegovom izručenju i sada takav čovek izriče ocene i saopštava da on ili oficijelni šef države neće biti na slobodi kada se on vrati u Crnu Gori, rekao je, osvrćući se na Kneževića, Đukanović.

„Moj odgovor je da jedva čekam da promeni njegov naum da beži od pravde, jer ponavljam – reč je o odbeglom kriminalcu, jedva čekam da se vrati u Crnu Goru, jedva čekam da saopšti sve to što ima pravosudnim organima Crne Gore, a onda nije teško pretpostaviti ko će se gde naći – ko će biti u zatvoru, a ko će nastaviti da obavlja javne funkcije u državi Crnoj Gori“, rekao je gost Pressinga N1 Sarajevo.

Upitan da li se boji krivičnih prijava koje i čelnici opozicije u Crnoj Gori najavljuju protiv njega, Đukanović odgovara da ih se ne boji, jer je on čovek koji duže od 30 godina obavlja javne funkcije u Crnoj Gori, a da je sve to vreme imao oštru konkurenciju i često neprimerenu kritiku te konkurencije. Dodao je da su često optužbe dolazile i sa regionalnih adresa „najčešće iz Beograda, ali i od strane probeogradske opozicije u Crnoj Gori“, a da se on trudio sve vreme „da bespogovorno poštuje ono što je ustavno-pravni sistem Crne Gore“. Kaže da nema zebnji, a da je reč o jednoj gruboj političkoj retorici čiji je cilj da proizvede rezervu i animozitet biračkog tela prema njemu.

Ubeđen sam da će državni organi raditi kao i do sada i da neće suditi na osnovu nečinjenične političke retorike, naveo je sagovornik N1.

„Neću podneti ostavku, nije se dogodio nikakav pad DPS“

Milo Đukanović ponovio je da neće podneti ostavku na funkciju predsednika države i da će svoj mandat koristiti do kraja.

„Na ovim izborima nismo odlučivali o predsedniku Crne Gore. Imam vrlo čvrstu nameru da svoj mandat do kraja koristim u cilju dobrobiti države na čijem sam čelu“, istakao je gost Pressinga.

Govoreći o rezultatima proteklih parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, Đukanović je kazao da je Demokratska partija socijalista na čijem je čelu i dalje najjača partija u Crnoj Gori. Konstatovao je da se dogodilo nešto što se uobičajeno događa u demokratskim društvima.

“Ovde nije reč ni o kakvom padu niti je ponajmanje reč o padu bilo koga lično uključujući i mene. Ja sam 2018. godine izabrani predsednik Crne Gore na neposrednim izborima sa osvojenih 54 posto podrške i sa mandatom koji će trajati još nešto kraće od tri godine. Na parlamentarnim izborima opet nije se dogodio nikakav pad. Nakon trideset godina na vlasti, Demokratska partija socijalista je zajedno sa koalicionim partnerima osvojila jedan mandat manje od nove parlamentarne većine. Nije se dogodio nikakav nedostojanstven ishod za proevropsku politku u Crnoj Gori. Dogodilo se nešto što se uobičajeno događa u demokratskim društvima. Crna Gora pretenduje da bude demokratsko društvo“, rekao je Đukanović za N1.

Prema njegovim rečima, sve što se događa nakon završenih parlamentarnih izbora pokazuje sklonost ljudi koji predvode pobedničku koaliciju da zapravo koriguju ono što su bile njihove predizborne najave. 

Kazao je da prihvata volju građana i da neće opstruirati formiranje nove vlasti. “Bilo je najava od političke konkurencije da će se dosadašnja vlast baviti nekim postizbornim političkim inžinjeringom. Od prve izjave na dan izbora nakon što su prvi rezultati stigli, saopštio sam da prihvatamo volju građana i da nećemo opstruirati formiranje nove vlasti“, rekao je poručivši da je poslednji mandat na mestu predsjednika stranke dobio krajem prošle godine, kao i da će tragom izbornih rezultata biti održan vanredni stranački kongres gde će se razgovarati o svim pitanjima pa i o kadrovskim promenama.

„Branićemo Crnu Goru u parlamentu, a ako treba i na drugim mestima“

„Branićemo Crnu Goru na način na koji se država može braniti, pre svega politički u Parlamentu, ali ako treba branićemo i na drugim mestima. Kazao sam da ćemo se svim sredstvima suprotstaviti bilo kome ko pokuša da ugrozni državu Crnu Goru i našu slobodu“, naveo je Đukanović.

Kako je rekao, ako bi promena vlasti podrazumevala ugrožavanje državnog statusa, onda bi odgovor bio borba svim sredstvima. “Govorimo u pretpostavkama, ja ne verujem da će toga doći već da ćemo imati priliku da u parlamentarnoj borbi vodimo dijalog oko toga kojim će pravcem i dinamikom Crna Gora kretati ka ciljevima. Ako bi promena vlasti podrazumevala ugrožavanje državnog statusa, onda je moj odgovor ovakav kako ste sami interpretirali. Protiv ugrožavanja državnosti Crne Gore i naše slobode borićemo se svim sredstvima uključujući i ona sredstva koja su koristili naši preci u odbrani crnogorske države i crnogorske slobode“, dodao je on.