Ministarstvo oštro reagovalo na učiteljicu, ona kaže – neće da se pravda

Region 06. okt 202016:02 > 22:32
Izvor: N1

Ministarstvo prosvete Crne Gore ocenilo je da je učiteljica barske Osnovne škole "Jugoslavija" Rada Višnjić pozivom učenicima da dodju na moleban drsko i bezobrazno zloupotrebila i ugrozila decu i da joj nije mesto u prosveti. Učiteljica kaže da je samo obavestila decu o tom događaju i da nema namere da se bilo kome pravda.

„Višnjić je pozivom đaka na moleban, na najbrutalniji mogući način ponovo uvela versku i političku indoktrinaciju u školu, prekšila svaki zdravorazumski moralni kodeks i usred epidemije drsko, bezobrazno i što je najgore – sa namerom, ugrozila zdravlje dece pozivima na javni verski skup“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Višnjić je preko vajber grupe pozivala učenike V-2 na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru. Iz Ministarstva su naveli da se, zajedno sa Institutom za javno zdravlje i svim zdravstvenim institucijama, bore da što veći deo škola ostane otvoren zbog dece i njihove dobrobiti, i da sačuvaju zdravlje đaka zajedno sa njihovim roditeljima.

Navodi se da roditelji šalju svoju decu u školu pod maskama kako bi zaštitili i njih i druge, i da najmlađi daju sve od sebe da poštuju mere koje im zasigurno teško padaju.

 „Zgroženi smo, a verujemo da je i čitava dobronamerna javnost. Sigurni smo da ovu zloupotrebu školske grupe, jasno ugrožavanje zdravlja dece, ali i provokacije, nijedan građanin ove države, nezavisno od toga koje je verske ili političke pripadnosti i koje nacionalnosti, ne može pravdati niti stati iza njih“, navode iz ministarstva.

Oni su podsetili da je škola „Jugoslavija“ protiv Višnjić već vodila disciplinski postupak koji je završen uslovnim prestankom radnog odnosa na šest meseci.

Iz ministarstva su naveli da je škola sprovela tada pravno valjan i ozbiljan disciplinski postupak.

„Sada, nakon novog skandaloznog postupka iste osobe, škola mora da sprovede hitan novi postupak, u skladu sa zakonom, kako bi se ovakvo nerazumno ponašanje na najstroži, pravno utemeljen način sankcionisalo“, rekli su iz ministarstva.

Učiteljica Rada Višnjić pozivala je putem Viber grupe V-2 odeljenja Osnovne škole „Jugoslavija“ u Baru učenike na moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira koji je održan 4. oktobra, prenose podgorički portali.

Višnjić je rekla za Televiziju Crne Gore, nema potrebe da se pravda za ono što radi van radnog vremena i van škole jer je to njena privatna stvar.

Ona tvrdi da nije, kako su to preneli mediji, pozivala učenike da prisustvuju molebanu, već ih je obavestila o tom događaju, kao što uvek radi kad je reč o društvenim događajima za koje proceni da bi deci mogli biti interesantni.

Poznato je, kazala je, da decu obaveštava o manifestaciji Susretima pod Starom maslinom, te da odlazi s njima na utakmice KK Mornar.

Istakla je da su tog dana u Sabornom Hramu Svetog Jovana Vladimira bili pripadnici sve tri vere i dodala da je promovisala značaj i lepotu širenja bratstva i jedinstva.

Na molebanu, sudeći po fotografijama koje su iz barskog Hrama objavili na Fejsbuku, nisu poštovane aktuelne mere za sprečavanje širenja korona virusa poput nošenja maski i fizičke distance.

Sveštenici su tokom službe okupljenima davali i da ljube krst. Fotografije su, u međuvremenu, izbrisane sa Fejsbuk stranice Sabornog hrama u Baru, ali i dalje stoje na pojedinim portalima. Rada Višnjić je u februaru ove godine dobila uslovni otkaz, nakon što je suspendovana jer su njeni učenici na času likovnog crtali trobojke.