Posmrtni ostaci mitropolita Amfilohija preneti u Podgoricu

Region 31. okt 202015:16 > 15:29
Izvor: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Posmrtni ostaci preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija danas su molitveno dočekane u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde su prenijete iz Cetinjskog manastira.

Iz Cetinjskog manastira posmrtne ostatke ispratio je veliki broj vernika iz svih krajeva Crne Gore. Od mitropolita Amfilohija oprostio se u ime Cetinjana predsednik Crkvene opštine Rajko Radusinović.  

Od ulaza u Podgoricu iz pravca Cetinja do Sabornog hrama u centru grada kolonu automobila sa telom mitropolita dočekao je veliki broj vernika.  

POVEZANE VESTI

 Mitropolit Amfilohije preminuo je juče, a biće sahranjen sutra u kripti Sabornog hrama u Podgorici. Zaupokojenu liturgiju služiće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su naveli da od državnih organa očekuju doprinos, kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog sveta.

„Svesni celokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo da se učesnici pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera“, poručili su iz Mitropolije.

Sutrašnjoj sahrani će prisustvovati srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, visoka delagacija Vlade Srbije, srpski akademik Matija Bećković, Novak Đoković i veliki broj javnih ličnosti iz srpskih zemalja i dijaspore.

Akreditovan je i veliki broj novinara iz zemlje, regiona i sveta.