Sa Amfilohijem ojačala SPC u Crnoj Gori, poslednjih meseci i u političkoj ulozi

Region 31. okt 202018:33 > 18:40
Izvor: Screenshot

Nekoliko hiljada vernika danas se opraštalo od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića. Poslednjih meseci njegova uloga u Crnoj Gori dobila je političke razmere. Biće sahranjen sutra u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svoje prustvo najavio je i predsednik Srbije.

Đedo, kako su Crnogorci zvali mitropolita Amfilohija, za svog života ujedinio je crnogorsku opoziciju. Bio je jedan od najglasnijih protivnika režima predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Preminuo je neposredno pred formiranje nove vlade, čiji sastav bi sledeće nedelje trebalo da izloži Zdravko Krivokapić, nosilac liste Demokratskog fronta. 

POVEZANE VESTI

„Ko god da dođe imaće pretežak zadatak, Amfilohoije je samo svojom ličnošću amortizovao neke stvari. Dakle, onaj ko nasledi njega neće imati, uz sve dužno poštovanje ko kod to bio, tu njegovu iskonsku snagu da izađe na kraj i sa ovim i sa onim i da prima udarce, a bogami i da ih zadaje“, kaže urednik portala Nova.rs Ranko Pivljanin.

Sa mitropolitom Amfilohijem SPC je ojačala u Crnoj Gori i postala jedna od najuticajnijih institucija. Predsednica podgoričkog Centra za istraživačko novinarstvo mišljenja je da su crkva i mitropolit Amfilohije uživali su ogromno poverenje građana poslednjih meseci zbog velikih protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je pokrtenuo masovne litije.

„Oni su na kraju izašli tako snažno na političku scenu i na neki način po prvi put uzdrmali tridesetogodišnju vlast i neprikosnovenu poziciju vođe Crne Gore Mila Đukanovića“, kaže Milka Tadić Mijović, predsednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

Međutim, bilo je izjava koje su ljutile jedan deo Crnogoraca i koje nacionalne manjine nisu dobro prihvatale. 

„U vreme rata u Bosni, oko onih teških dana devedesetih godina u kojima je bilo velikih neslaganja između Amfilohija Radovića i da tako kažem antiratne Crne Gore. Bilo je oštrih izjava kada je u pitanju crnogorska nacija, crnogorska država, ali čini se da je sve to ovih dana zaboravljeno“, kaže Tadić Mijović.

Stiče se utisak da posle smrti mitropolita Amfilohija crnogorska opozicija ipak ostaje ujedinjena. Posle dilema da li će i na koji način biti formirana nova Vlada, na jučerašnjem sastanku mandatara sa liderima pobedničkih koalicija odlučeno je da će ekspertska vlada bez političara trajati od 200 dana do najviše godinu.

Prisustvo sahrani mitropolita Amfilohija na svom Instagram profilu najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i razgovor sa predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori. Posete zvaničnim crnogorskim institucijama niti državnicima nisu najavljene.