Jutarnji list: Papa se sprema za posetu Beogradu kako bi Stepinac postao svetac

Region 14. nov 202010:47 > 10:48
VINCENZO PINTO / AFP

Papa Franja se sprema za posetu Beogradu kako bi kardinal Alojzije Spepinac bio proglašen svetim, piše zagrebački Jutarnji list.

Poslednjih nekoliko nedelja u trouglu Vatikan – Beograd – Zagreb dogodile su se neke intrigantne stvari koje su zagolicale maštu, pogotovo jer se po ustaljenom crkvenom „pravilu“ sve odvija polako i uz puno „čitanja između redova“, navodi dnevnik.

Međutim, jedna od glavnih stvari koja bi se mogla učitati, ili se valja iza brda iz te usporene, ali aktivne vatikanske diplomatske aktivnosti, jeste mogući dogovor posete papa Franje Beogradu.

A u sklopu toga izvire i ono neizbežno pitanje koje već dugo „tišti“ Crkvu u Hrvata, a već se prelilo i postaje važno nacionalno i političko pitanje – proglašenje Alojzija Stepinca svetim, a koje je kamen spoticanja u odnosima dve crkve, ne samo na ovim prostorima, nego i u odnosima Vatikana sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Naime, poklopilo se, u poslednje vrijeme, nekoliko susreta i poseta, i zanimljivih istupa koji privlače pažnju. Sredinom oktobra apostolski nuncij u Hrvatskoj, monsinjor Đorđo Lingva posetio je, povodom praznika Svete Terezije, požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, da bi zatim, za javnost pomalo nenadano, zajedno s njim i pakračkoslavonskim episkopom SPC Jovanom Ćulibrkom posetio Jasenovac, i u tamošnjoj mesnoj crkvi Svetog Nikole predvodio ekumensku molitvu.

No, slučajno ili ne, istovremeno je u poseti Zagrebu, odnosno nunciju u Hrvatskoj, bio i apostolski nuncij u Beogradu Lucijano Surijani. Isto tako početkom novembra i sam papa Franja je dao intervju beogradskoj Politici, što mnogi vide kao najavu njegove posete, za koju se naravno ne zna kada bi mogla da se dogodi. No, Crkva je institucija gde vreme drugačije teče.

Poseta pape Franje Beogradu je, zna se već dugo, njegova davna želja, i to zbog papine ekumenske politike, pogotovo uspostavljanja saradnje i veza s pravoslavljem – a SPC se uz Rusku pravoslavnu crkvu smatra vrlo jakom i uticajnom crkvom – u zemljama u kojima je katolička zajednica u manjini.

Ipak, treba reći da je još 2018. godine državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pjetro Parolin posetio Srbiju i već tada sse nagađalo da je došao da ispita teren da li je ta poseta moguća i ostvariva. A koliko je papi Franji važna Srbija, videlo se i u maju 2019, kada je intervju Politici dao Pjetro Parolin. U intervju je eksplicitno zatražio pravoslavno-katoličku saradnju.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je, pak u nedavnom intervjuu IKA-i, odgovarajući na pitanje o mogućoj poseti pape Beogradu, baš kroz poteze glavnog sekretara Parolina, istao da u „nekim malim događajima ne gledaju prevelike stvari“. Državni sekretar, kaže nadbiskup Hočevar, „nije došao pripremati put za papin dolazak“, ali je potvrdio da je „normalno da Sveti Otac želi da dođe“, prenosi Jutarnji list.