Zaev: Makedonci i Bugari imaju zajedničku istoriju, Jugoslavija nas razdvajala

Region 25. nov 202015:09 > 22:08
STR / AFP

U Severnoj Makedoniji je zamenjeno više od 20 saobraćajnih oznaka na kojima je dopisano "bugarski fašistički okupator", izjavio je premijer Zoran Zaev i istakao da "Bugari nisu fašisti, već prijatelji".

U intervjuu za bugarsku agenciju Bgnes (bgnesagency.com), rekao je da su tokom Drugog svetskog rata na početku Bugari bili „administratori“ na području sadašnje Severne Makedonije, ali su se zatim priljučili antifašističkom frontu, pa su bugarska i makedonska vojska zajedno oslobodile Skoplje i druga mesta.

„Bila je neka admistracija u tom trenutku na početku. Zatim se Bugarska digla zajedno s antifašizmom, borila se za slobodu, za demokratiju i apsolutno je deo antifašističkog fronta. Bugarske i makedonske vojske oslobađaju teritorije: Kriva Palanka, Kumanovo, celi region, Skoplje. I to je jedan lep deo naše istorije, koji čini da budemo još jedinstveniji“, rekao je Zaev.

Premijer je istakao da Makedonci i Bugari „nemaju podeljenu istoriju, ni ukrštenu, već zajedničku“ i ocenio da su ih vlasti Jugoslavije držale razdvojenim.

„Imamo zajedničku istoriju. I iz nje su nastali i makedonski u bugarski narod, i makedonski i bugarski jezik“, izajvio je on.

„Dužnost je svim građanima, a najviše nama poltičarima, da zbližimo naše narode, jer mnogo godina, decenijama su nas držali daleko. Različite vlasti. Pre svega za vreme bivše Jugoslavije, a i pre bivše Jugoslavije. Mi treba da budemo zajedno zato što smo prvi susedi“, rekao je Zaev.

Pozivajući se na istorijske identitetske razloge, Bugarska na sastanku Evropske unije 17. novembra nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora svog zapadnog suseda o prijemu u EU, ali je Zaev u ponedeljak izjavio da „nije daleko dogovor s Bugarskom“, da veruje da će biti postignut pre Saveta ministara EU početkom decembra i najavio je i sastanak s premijerom Bugarske Bojkom Borisovom.

Lider opozicije: Skandalozan intervju

Lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski ocenio je danas da je skadalozan intervju premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva bugarskom mediju u kojem negira antifaštičku borbu makedonskog naroda.

„Zaev u ovom skadaloznom intervjuu negira antifašističku borbu građana i naše pravo da se pozivamo na to nasleđe. On prihvata da je ovde postojala bugarska administracija i praktično makedonske borce za nezavisnu makedonsku državu koji su u Drugom svetskom ratu borili protiv fašističkog okupatora izjednačava sa istim tim okupatorom“, rekao je Mickoski. 

Lider opozicionog VMRO DPMNE je istakao i da je Zaev u intervjuu za Bgnes potvrdio da su tačne njegove tvrdnje da bugarske vlasti traže novi dogovor ili aneks već potpsanog dogovora za dobrosusedstvo, što je ranije iz vrha vlasti negirano.

„Ovaj intervju za bugarski medij očigledno predstavlja udvaranje bugarskoj javnosti i priprema makdonske javnosti, gde Zaev nespretno i grubo iznosi teze koj mogu da predstavljaju ozbiljno narušavanje pregovaračkih pozicija, a time i evropske budućnosti Makedonije i makedonskih građana“, rekao je Mickoski.