Uklonjena ploča s imenom Radovana Karadžića na Palama

Region 10. dec 202016:13 > 16:19
N1

Ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića uklonjena je sa prostorija studentskog doma na Palama, javlja N1 Sarajevo s mesta događaja.

Podsećamo, Sonja Karadžić Jovičević, potpredsednica Narodne skupštine Republike Srpske saopštila je danas da je ime njenog oca, osuđenog ratnog zločinca, zloupotrebljeno i da tabla s njegovim imenom na studentskom domu na Palama treba da bude uklonjena jer je „obesmislena i ukaljana“.

POVEZANE VESTI

Ranije je visoki predstavnik Valentin Incko najavio sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsedništva BiH i predsedniku SNSD-a, ukoliko ploča ne bude uklonjena.

Podsetimo, prije 12 godina, 21. jula 2008., uhapšen je Radovan Karadžić, prvi i ratni predsednik Republike Srpske koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu za najteže ratne zločine, među kojima su genocid u Srebrenici, progoni, snajpersko delovanje i granatiranje Sarajeva.

Radovan Karadžić je, takođe, optužen za kampanju granatiranja i snajperskih napada na civilno stanovništvo Sarajeva, što je dovelo do smrti i ranjavanja hiljada ljudi, uključujući mnoge žene i decu.

Suđenje Radovanu Karadžiću trajalo je 10 godina, od 2009. do 2019. godine. U sudskom postupku branio se sam. Prvostepenom presudom kažnjen je 2016. godine sa 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Konačnom presudom je osuđen na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za progone, snajpersko delovanje i granatiranje Sarajeva, kao i za genocid u Srebrenici.