Đukanović: SPC je u Crnoj Gori odradila posao za ruske imperijalističke interese

Region 11. dec 202013:58 > 14:07
N1

Rusija se mešala i u poslednje crnogorske izbore naprednijim metodama u odnosu na 2016. godinu, izjavio je u Podgorici predsednik Crne Gore Milo Đukanović i istakao da bi voleo da vidi da se Evropa brže konsoliduje.

„Zapadnom Balkanu je potrebna inspiracija od strane Evropske komisije. Stigla je nova komisija, koja je početkom godine poslala odlične poruke. Nažalost, ova godina se ne završava u tom optimističnom duhu. Evropska komisija je obećala da će pripremiti investicioni program za Balkan ali sve drugo je izostalo“, rekao je Đukanović na 10. To Be Secure Forumu, prenosi RTCG.

On je ukazao da je EU shvatila da bez integracije zapadnog Balkana nema stabilnosti, uz napomenu da je na zapadnom Balkanu integracija jednako stabilnost.

Upitan da li je Rusija odustala od Crne Gore nakon članstva u NATO, Đukanović je naveo da u meri gde ima manje Evrope i NATO ima više prostora za maligni uticaj trećih strana.

„Ukoliko nema EU na zapadnom Balkanu logično je da utoliko bude više i Rusije i Kine. Moramo primetiti da se pojavila Kina sa svojim potencijalom, dopadalo se to nekom ili ne. Mi preferiramo partnerstvo, koje će nam obezbediti i ekonomski i demokratski razvoj“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, sada je jako važno da se ne dozvoli da odsustvom Evrope drugi iskoriste tu šansu.

„Kako to izgleda videli smo u Crnoj Gori i 2016. i ove godine smo imali samo sofisticiraniju borbu. SPC je zadatak da razvija srpski nacionalni identitet u državama regiona. To znači ugrožavanje državnog suvereniteta i njenog građanskog i sekularnog karaktera. Sve što ste videli u Crnoj Gori videćete na svakom izbornom procesu i u Evropi i u Americi“, kaže Đukanović.

On je dodao da se mora shvatiti da postoji više geopolitičkih igrača.

„Imamo Kinu i Rusiju, Indiju, Brazil. Moramo sve to registrujemo. Rusija je imala 2020. platformu za svoje delovanje i mešanje u regionu, a sada u Crnoj Gori SPC je odradila posao velikosrpske, ali i ruske imperijalističke interese na Balkanu“, kazao je Đukanović.

Upitan zbog čega država nije zatražila pomoć od NATO, Đukanović je kazao da su od 2016. pričali o tome.

„Mislim da su svi očekivali da je Rusija odustala. Rusija nije odustala, samo je unapredila delovanje. Nisu fokusirani samo na Crnu Goru, već i na jedinstvo Evrope i NATO. Crna Gora je samo jedna od meta na tom putu“, rekao je Đukanović i dodao da je ubeđen je da će novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden obnoviti prekinute transatlantske veze.

„Verujem da će naredni period biti period obnove poverenja evroatlantskih partnera i da će prestiž NATO biti unapređen na globalnoj sceni. To je veoma ohrabrujuće za Evropu, ali i za zapadni Balkan“, kazao je Đukanović.

Poručio je da Crna Gora mora da se razvija ekonomski i da nastavi ozbiljne reforme kako bi ubrzala EU reforme, kao i da odgovor na nacionalizme koji se pojavljuju ne sme biti drugi nacionalizam, već evropeizacija društva.