Hrvatska uoči Božića razmatra uvođenje propusnica za putovanja između županija

Region 12. dec 202019:13 > 19:15
N1

Krizni štab Srbije razmotriće u ponedeljak nove mere za sve koji ulaze u zemlju, a i susedna Hrvatska blizu je novih restrikcija i to za putovanja između županija. Nove mere su sve izvesnije, posle dana u kojem se beleži najveći broj preminulih od kovida 19 u Hrvatskoj, čak 78.

Stožer civilne zaštite u Hrvatskoj navodno razmišlja o uvođenju propusnica za putovanja između županija. Božić kod kuće? Građani Hrvatske sa kojima je razgovarala ekipa N1 to ne odobravaju.

„Normalno da bi bio (problem). Dosta ovako imamo problema, još i to nam treba. Ništa neće postići ni s ovim ni s onim.“

„Ne treba ljude ograničavati puno. Treba im dati više slobode, neka malo više paze zbog situacije i eto.“

„Puno putujem na relaciji Đakovo – Zagreb. Bio bi problem.“

„Strah me radi mojih starijih, ali ovako radi mene baš i ne. Ne bih, ne bih uvela (propusnice), nikako.“

Propusnice su još od proleća u mrskom sećanju ostale i lokalnim stožerima civilne zaštite. Tadašnje kritike – od toga nema efekta. Zato Dino Kozlevac iz Stožera civilne zaštite Istarske županije sada šalje poruku nacionalnom stožeru.

„Moj apel je jedino da se konsultuju s regionalnim stožerima. Mi najbolje znamo situaciju na svom području i da se potezi ne vuku bez konsultacija s regionalnim stožerima jer se Hrvatska borila za regionalni pristup“, kaže Kozlevac.

Nacionalni stožer od 21. decembra navodno bi mogao ponovno da uvede propusnice kako bi smanjili putovanja ljudi za božićne praznike. Na poslednjoj konferenciji za šrampu nisu hteli to da potvrde, ali ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je tada poručio:

„Najiskrenija želja za sreću i zdravlje i za Božić i Novu godinu je ne ići u posete i poželeti svima koji su nam dragi, svojim prijateljima i najbližima sve najbolje telefonom, videoporukom ili nekim sličnim putem.“

Nacionalni stožer o propusnicama zasad ćuti, ali je jasno da ukoliko se u idućih desetak dana statistika zaraženih i umrlih ne popravi – slede nove strože mere.