Popov: Dejtonski sporazum ne donosi perspektivu BiH, neophodna promena

Region 14. dec 202012:30 > 14:08
Izvor: N1

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam izjavio je u emisiji Studio N1 live da su on i ostali učesnici konferencije "Bosna i Hercegovina i region četvrt veka nakon Dejtona", koju je organizovala regionalna koalicija nevladinih organizacija "Igmanska inicijativa", ocenili da je neophodna promena Dejtonskog sporazuma, kako bi ta zemlja postala funkcionalna i kako bi dobila evropsku perspektivu.

„Mi smo zaključili na konferenciji da je Dejtonski sporazum doneo mir, ali on ovakav kakav je ne otvara perspektivu BiH da postane funkcionalna država, servis svojih građana, da ima jasnu evropsku perspektivu i da implementira jasne evropske vrednosti, tako da je ona ‘zakucana’ na neki način u tim koordinatama devedesetih godina“, rekao je Popov.

On dodaje da je stav učesnika bio da je potrebno da se promeni ovakav Dejtonski ustav i „ustrojstvo koje je sa njim ustanovljeno u BiH“.

POVEZANE VESTI

„Da bi se to desilo nije dovoljno da se oslonimo samo na domaće snage, tu mora da učestvuje i međunarodna zajednica, pre svega Sjedinjene Američke Države, jer su oni iznedrili taj Dejtonski sporazum. Tu je potrebna i pomoć susednih zemalja, Srbije i Hrvatske kao potpisnica, i ocenili smo da se one ne ponašaju konstruktivno“, rekao je Popov.

Smatra da Srbija i Hrvatska tretiraju pojedine delove BiH kao svoje protektorate, i navodi da „umesto da doprinose da ona postane funkcionalna država, one se ponašaju sasvim suprotno“.

Komentarišući realnost promene Dejtonskog sporazuma, on navodi da iako bi moglo da se to nazove „nemogućom misijom“, „BiH bi u suprotnom bila bliža disoluciji nego konsolidaciji“.

„Mora se učiniti sve da se napravi neka jasnija perspektiva Bosni i Hercegovini. Zavisi od mnogo faktora, i od domaćih činilaca i od međunarodne zajednice. Imamo problem što su SAD okupirane svojim izbornim problemima, EU svojim unutrašnjim problemima, i bilo ja za očekivati da danas na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma međunarodna zajednica izađe sa nekim planom šta bi dalje valjalo činiti“, napomenuo je Popov.

Ocenjuje da je na nevladinim organizacijama iz regiona ostalo da upozoravaju da ovo nije perspektiva za BiH, kao i da ne može tako da funkcioniše, da zadovolji potrebe svojih građana, kao i da ima perspektivu članstva u EU.

„Na nama je da budemo taj ‘kamičak u cipeli’, da upozoravamo, a kako će stvari dalje ići, to će zavisiti od razvoja situacije na globalnom planu“, zaključio je on. 

Gostovanje Aleksandra Popova možete pogledati u emisiji N1 Studio Live: